Ve chvíli, kdy za vámi zaklapnou dveře, zapomenete na starosti a stres. Už jen samotný design interiéru působí uklidňujícím dojmem a je příslibem skutečného odpočinku, který vás čeká uvnitř. Interiér navrhla architektka Nathalie Rottenburg ze španělské společnost Hospitality Interior Design Projects, která se specializuje na interiéry objektů v hotelnictví.
Výstavba a zařízení wellnessu trvala asi sedm měsíců a všechny práce postupovaly podle návrhu mezinárodního týmu - slovenského architekta Maroše Vargy a rakouského architekta Christiana Hoppe. Na celý projekt dohlížel Krajský památkový úřad Trnava, neboť hotel Thermia Palace i lázeňský dům Irma jsou kulturní památky.

Facebook

Vodní svět s vnitřním a venkovním bazénem
Hned vedle vnitřního bazénu najdete velkou vířivku a o kousek dál saunový svět s parní, finskou, infra saunou. Jsou zde zážitkové sprchy, sprcha s imitací tropické bouře, tepidáriem a odpočinkovými plochami s uklidňujícím výhledem do hotelové zahrady. V oddychových zónách si můžete posedět i poležet, jak se vám zlíbí. Prostor okolo vnitřního bazénu já krásně vyzdobený, jeho vitráže odkazují na secesní výzdobu hotelu a oku lahodí i podsvícené jantarové stěny. Venkovní bazén je v provozu po celý rok díky využití termální vody a vyhřívané dlažbě v okolí bazénu. Celé wellness centrum má plochu dvanáct set čtverečních metrů a nechybí zde ani denní světlo.

Zážitek z bahna
A když dostanete chuť vyzkoušet i světoznámé piešťanské lázeňské procedury, z wellnessu se snadno dostanete do prostor, kde na vás čeká „zrkadlisko“ a „bahnisko“. V tom prvním se můžete prohřát v termální léčebné vodě a v druhém vyzkoušet účinky proslulého bahna. Dopřát si můžete i masáže a další léčebné, relaxační a zkrášlující procedury. Hotel Thermia Palace spolu s lázněmi Irma byly slavnostně otevřeny v květnu 1912 a v té době byly nejmodernějším hotelovým a léčebným komplexem ve střední Evropě. Po komplexní rekonstrukci v roce 2006 se Thermia, jak lidé hotel zkráceně nazývají, stala prvním pětihvězdičkovým hotelem v Piešťanech. Je výjimečný i v tom, že v hotelové restauraci visí originál obrazu Alfonse Muchy, daru malíře piešťanským lázním. Malíř vytvořil obraz, který byl poděkováním piešťanským lázním za uzdravení jeho dcery Jaroslavy, během pobytu rodiny v Nice.

Mezinárodní projekt Muchova cesta
Kromě reprodukce zmíněného známého obrazu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia z roku 1932 mohou návštěvníci výstavy Květinové světy obdivovat i další malířova díla.
Výstava je obohacená o speciální část, která je věnovaná Muchovu vztahu k tomuto lázeňskému městu na začátku 30. let minulého století. Jsou to archivní dokumenty a fotografie Alfonse Muchy a jeho rodiny.

Za poznáním do piešťanské elektrárny
Stará elektrárna na Staničních ulici č. 51 v Piešťanech byla postavena v roce 1906 a aktivně sloužila do roku 1945. Pro své technické a architektonické hodnoty byla zapsána do seznamu národních kulturních památek. Traduje se, že každý Piešťanec měl v ní svou cihlu. Tuto myšlenku rozvíjí návrh její rekonstrukce, který má ambici v ní vytvořit místo pro každého.
Budova postavená podle anonymního projektu, se skládá ze dvou částí, výrobní haly a později přistavěné transformátorovny. Jejím charakteristickým znakem je cihlové, režné zdivo a pozoruhodným vnitřním prostorem byla velká hala s galerií vybavená důmyslným strojním a přístrojovým inventářem. Budova slouží jako polyfunkční prostor pro semináře, výstavy, koncerty.

Výlet k zámečku v Moravanech
Monumentální zámeček Motešických ve středověku, v době svého vzniku, se skládal ze dvou samostatných budov. V 18. století byl přestavěný ve stylu baroka, a jeho další majitelé, dali Čákiovci nechali postavit kapli, jejímuž interiéru dominuje renesanční edikulový oltář s erby majitelů. Ve středu visí obraz Piety, nad ním menší obraz Najsvětější Trojice.
Od prodeje v roce 2006 zámeček chátral, nyní se už ze spánku probírá. Od roku 2017, kdy ho získal nový majitel, tady probíhají zabezpečovací práce a rekonstrukce. A i přesto, že práce ještě nejsou zdaleka ukončené tady probíhají už dva roky umělecké výstavy s názvem Artrooms Moravany, jejichž součástí byl i festival Hradby samoty. Nejenom interiér, ale i exteriér zámečku se mže pyšnit kvalitními uměleckými díly.
Moravany, které jsou jen kousek od lázeňského města, jsou také významnou archeologickou lokalitou, kterou proslavil nález sošky vyřezané z mamutoviny, tedy neolitické Moravianské Venuše, jejíž věk se odhaduje na více než dvacet tisíc let. A pokud byste si chtěli zdejší unikát vyfotografovat, stačí zajít na náměstí, kde je její replika, dřevěná plastika ve velikosti asi šestiletého dítěte.  

Redakce FFN a www.rezortpiestany.sk

 

 

Fotogalerie k článku