Unikátní přírodní léčivé zdroje, které jsou vzácným dědictvím z dob třetihor, jsou využívány zejména k léčbě kožních onemocnění, například lupénky, atopického ekzému i akné a k léčbě pohybového aparátu.
Hlavními léčebnými zdroji jsou minerální voda s největším obsahem sirovodíku v Evropě a unikátní sirné bahno. Minerální voda s vysokým obsahem sirovodíku se řadí k jedné z nejúčinějších léčebných metod neinfekčních kožních nemocí a onemocnění pohybového aparátu.

První písemná zmínka o lázeňství ve Smrdákách byla uvedena v urbáři z roku 1617. V roce 1763 úřední lékař Ján M. Gottmann vyhotovil rozbor smrdáckých vod, v němž poznamenal, že v budoucnu by v okolí těchto vod mohly vzniknout lázně. A stalo se.

Facebook

Zakladatelem lázní Smrdáky byl šlechtic Jozef Vietoris, který je založil v letech 1832-1833. Právě v těchto letech byly položené i základy lázeňského domu, zámku Mier. Jozef Vietoris se postaral i o vybudování příjemného lázeňského prostředí, zasloužil se odvodnění zdejších bažin, kde později vznikl park se vzácnými dřevinami. 
Díky šlechticovu rozhodnutí vytvořit lázeňský park mají i dnešní klienti lázní k dispozici konfotrtní oddechové  místo.

V roce 1952 byly navrtané nové minerální prameny a začala tak moderní éra zdejšího lázeňství. Voda obsahuje 3400 mg minerálních solí v jednom litru vody a z toho 680 mg tvoří sirovodík. Specifickou vlastností sirovodíku je přímé pronikání přes kůži a příznivý vliv na zánětlivé a imunologické změny v organismu. Voda se používá ve formě koupelí.
Dalším léčivým prvkem je sirné bahno, které vzniká přetékáním sirovodíkové vody přes sprašové zeminy. Vysoce účinné sirné peloidy se používají v zábalech na klouby a záda.
Mezi další metody patří fototerapie, elektroterapie a mnoha dalších podpůrných metod, jako masáže, cvičení atd.

Hosté se mohou ubytovat ve třech lázeňských domech

Hotel Centrál se nachází v centru lázeňského areálu. Nabízí ubytování ve 36 pokojích. Najdete zde ordinace lékařů, ošetřovnu, rehabilitační centrum a centrální recepci. Pro milovníky tance je k dispozici kavárna, kde se pravidelné pořádají taneční večírky s živou hudbou. 

Hotel Vietoris pojmenovaný po zakladatelovi lázní, Jozefovi Vietorisovi.  Nabízí ubytování ve 30 pokojích. Součástí hotelu je restaurace a lobby bar s letní terasou.

Depandance Morava se nachází nedaleko od balneoterapeutického centra. Je umístěn na kopci plném překrásné zeleně s výhledem na lázeňské středisko Smrdáky. Nabízí ubytování ve 40 pokojích. 
V okolí Smrdáků jsou pěší turistické a cyklistické trasy. Lázně Smrdáky jsou ideální pro klienty, kteří současně s léčbou chtějí spojit s odpočinkem a klidem.

Redakce FFN


 

 

Fotogalerie k článku