Svoji show představí publiku celkem v šesti koncertech v pěti městech: dva koncerty bude mít v Praze, po jednom v Brně, Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Do České republiky zavítá orchestr v rámci svého evropského turné. Vstupenky jsou exkluzivně dostupné v síti Ticketstream. Pořadatelé i tentokrát očekávají, že většina z nich se vyprodá už v předvánoční době. 

Facebook

Pod vedením kapelníka a režiséra Wila Saldena a za doprovodu vokální skupiny The Moonlight Serenades zazní na každém z koncertů zhruba 30 melodií včetně evergreenů, jako In the Mood, String Of Pearls, Pennsylvania 6-5000, Moonlight Cocktail, Sentimental Journey nebo Rhapsody in Blue.

Jak dále prozradil Wil Salden, orchestr se chystá uvést i některé méně známé swingové skladby, jako například Far Away Places, Yes, My Darling Daughter a I’ll Be Seeing You. „Zahrajeme i několik úžasných písní, které budou spíše nečekané a pro naše publikum budou velkým překvapením,“ uvedl k chystaným koncertům Salden. Zároveň dodal, že v roce 2024, kdy orchestr v České republice vystoupí, uplyne už 80 let od chvíle, kdy Glenn Miller coby pasažér v malém letounu při pokusu přeletět kanál La Manche beze stopy zmizel.

České publikum: nadšené a znalé

„Na návrat do České republiky se těšíme. Pamatujeme si na zdejší publikum jako na velmi nadšené, které – a to je velmi důležité – zná hudbu jak Glenna Millera, tak dalších slavných hudebníků a kapel ze swingové éry,“ uvedl kapelník Glenn Miller Orchestra Wil Salden.

„Poprvé jsme do Prahy přijeli v roce 1995. Od té doby jsme k vám zavítali mnohokrát a všechny tyto návštěvy pro nás byly velkým potěšením. A myslím, že na tom se nic nezměnilo,“ dodal muž, který band nesoucí jméno výtečného swingového skladatele úspěšně řídí už od roku 1990.

Za tu dobu už s orchestrem odehrál Wil Salden přes 5000 koncertů, a to nejen v Evropě, ale i v části Asie a na Středním východě. Právě perfektní souhra všech interpretů spolu s autentickým zvukem a nadčasovými aranžemi dělají z koncertů Glenn Miller Orchestra pokaždé výjimečný zážitek. Zcela zásadní podíl na tom má chytlavá muzika skladatele a kapelníka Glenna Millera a dalších autorů.  

Jako Beatles nebo Rolling Stones

Glenn Miller zazářil v letech 1939–1943 na swingovém nebi jako kometa. Celosvětová popularita tělesa, které Miller založil a vedl, byla srovnatelná s pozdější slávou kapel jako Beatles nebo Rolling Stones. Sám Miller byl v orchestru nejen zdatným trombonistou, ale i spolehlivým dodavatelem dodnes oblíbených hitů. A také výborným leaderem se smyslem pro eleganci, noblesu, efektní show i ekonomický úspěch svého dokonale šlapajícího podniku.

Swing pro všechny generace

Skvělá hudba ve špičkovém provedení, které staví na dokonalé harmonii, přitahuje na koncerty Glenn Miller Orchestra posluchače dodnes. A bez ohledu na jejich věk je umí zvednout ze sedadel.

„V západní Evropě starší fanoušci zažili hudbu Glenna Millera ještě za jeho života. Swing je melodií jejich mládí, chcete-li,“ poznamenává k tomu Wil Salden, „V jiných zemích Glenn Miller a jeho muzika představují životní styl spojený s chutí do života, spontánností a individualitou. Tyto rozdíly by však neměly zastřít to, co je vždy společné: nálada a atmosféra našich koncertů je zkrátka fantastická. I my jako hudebníci jsme znovu a znovu fascinováni tím, jak publikum na hudbu reaguje a jak projevuje emoce,“ říká kapelník Salden. Také on, podobně jako kdysi Glenn Miller, chytil podle svých slov už v mládí „bigbandový virus“ a postavil se do čela dokonale sehraného tělesa.

Po šesti koncertech v České republice bude Glenn Miller Orchestra pokračovat v turné na jihu Německa, poté se přesune do Rakouska. „Turné skončí 11. února 2024. Takže v tomto období máme hodně práce,“ uzavírá Salden.

https://www.ticketstream.cz/vstupenky/the-world-famous-glenn-miller-orchestra

Víte, že…

… s aktuálním turné Glenn Miller Orchestra se pojí jedno významné výročí?

V roce 2024, kdy orchestr v České republice vystoupí, uplyne od zmizení Glenna Millera už 80. let. V pošmourný den 15. prosince roku 1944 nastoupil Miller spolu s dalšími pasažéry do lehkého jednomotorového letounu, aby ze základny RAF Twinwood Farm v anglickém Claphamu odletěl do Francie. Tam měl jeho populární armádní orchestr zahrát spojeneckým vojákům, a povzbudit je tak před nasazením do boje. Letoun však nad kanálem La Manche zmizel. Jeho trosky ani těla posádky se nikdy nenašly.

… do Československa Millerovy písně přivezli američtí vojáci na konci druhé světové války?

Zejména v 50. letech 20. století u nás swing coby podvratnou hudbu přicházející ze Západu komunisté zakazovali.  Jeho vyznavači jej tak na veřejnosti uváděli například jako „hudbu utlačovaného amerického lidu“. Jazz v podobě swingu – muziky s jiskrou radosti a svobody – se stal i jedním z ústředních témat slavného románu Zbabělci Josefa Škvoreckého.

… začátky Glenna Millera nebyly zprvu nijak oslnivé?

Slavný jazzman Benny Goodman o Millerovi dokonce prohlásil, že „není nic víc než průměrný hráč na pozoun“. O to větší triumf záhy následoval. V roce 1939 založil ambiciózní a houževnatý Miller band s nezaměnitelným zvukem: aranžmá vystavěl na klarinetu a tenorsaxofonu tvořícími melodii, zatímco tři další saxofony doplňovaly harmonii. V dubnu téhož roku napsal Miller hit In the Mood a brzy se stal šéfem nejpopulárnějšího swingového orchestru na světě. Za skladbu Chattanooga Choo Choo získal v roce 1942 Zlatou desku. Jeho melodie se tehdy – k nelibosti nacistů – těšily velké oblibě i v Německu.

… v Česku zahraje Glenn Miller Orchestra, jenž – s licencí od správců pozůstalosti Glenna Millera – může pod tímto názvem vystupovat v Evropě?

Orchestry oficiálně nesoucí Millerovo jméno se nacházejí ještě v USA a ve Velké Británii.

Redakce FFN