Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.
Velikonoční kuřátka plněná mletým masem
Ingredience:
Masová náplň:
- 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy,
- 2 stroužky česneku,
- 1 malou cibuli,
- 2 hrsti strouhanky,
- 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso),
- 3 snítky zelené petrželky,
- sůl a pepř,
- olej.
Těsto:
- 1/2 kg polohrubé mouky,
- 15 g čerstvého droždí,
- 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby),
- 60 g másla,
- 10 g cukru krupice,
- 1 žloutek,
- sůl,
- 1 vejce na potření,
- máslo na vymazání plechu.
Postup přípravy:
1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.
Velikonoční quiche s kuřecí klobásou a vejci
Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit.
Ingredience:
Na náplň:
- 1 balení kuřecích klobásek Drůbežářský závod Klatovy,
- 1 svazek jarní cibulky,
- 3 mrkve,
- 2 lžíce másla,
- 1-2 hrsti baby špenátu,
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku,
- 150 g zakysané smetany,
- 4 vejce na rozšlehání,
- 1-2 vejce uvařená natvrdo,
- 100 g tvrdého sýru,
- 70 g sýru feta,
- nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení.
Na těsto:
- 250 g celozrnné pšeničné mouky,
- 140 g másla,
- 1 vejce,
- 2 lžíce mléka,
- 1 lžička soli.
Postup přípravy:
1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
2/ Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
3/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
4/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
5/ Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
6/ Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.
Velikonoční sekaná
Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem.
Ingredience:
- 600 g mletého kuřecího masa Drůbežářský závod Klatovy,
- 5 vařených vajec,
- 2 syrová vejce,
- 3 rohlíky,
- 150 ml mléka,
- 5 stroužků česneku,
- 1 velká cibule,
- 1 lžička majoránky,
- pepř a sůl.
Postup přípravy:
1/ Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C.
2/ Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
3/ Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.
4/ Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
5/ Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
6/ Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.
Redakce FFN
www.drubezarskezavodyklatovy.cz