Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.

Facebook

Velikonoční kuřátka plněná mletým masem

Ingredience:
Masová náplň: 

  • 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • 1 malou cibuli, 
  • 2 hrsti strouhanky, 
  • 2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso), 
  • 3 snítky zelené petrželky, 
  • sůl a pepř, 
  • olej. 

Těsto:

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 
  • 15 g čerstvého droždí, 
  • 175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby), 
  • 60 g másla, 
  • 10 g cukru krupice, 
  • 1 žloutek, 
  • sůl, 
  • 1 vejce na potření, 
  • máslo na vymazání plechu.

Postup přípravy:

1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli.
2/ Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě.
3/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.
4/ Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.
5/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.

Velikonoční quiche s kuřecí klobásou a vejci
Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit. 

Ingredience:
Na náplň: 

  • 1 balení kuřecích klobásek Drůbežářský závod Klatovy, 
  • 1 svazek jarní cibulky, 
  • 3 mrkve, 
  • 2 lžíce másla, 
  • 1-2 hrsti baby špenátu, 
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 
  • 150 g zakysané smetany, 
  • 4 vejce na rozšlehání, 
  • 1-2 vejce uvařená natvrdo, 
  • 100 g tvrdého sýru, 
  • 70 g sýru feta, 
  • nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení. 

Na těsto:

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky, 
  • 140 g másla, 
  • 1 vejce, 
  • 2 lžíce mléka, 
  • 1 lžička soli.

 

Postup přípravy:
1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta.
2/ Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici.
3/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
4/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
5/ Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou.
6/ Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.

Velikonoční sekaná
Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem. 

Ingredience: 

  • 600 g mletého kuřecího masa Drůbežářský závod Klatovy, 
  • 5 vařených vajec, 
  • 2 syrová vejce, 
  • 3 rohlíky, 
  • 150 ml mléka, 
  • 5 stroužků česneku, 
  • 1 velká cibule, 
  • 1 lžička majoránky, 
  • pepř a sůl.

 

Postup přípravy:
1/ Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C.
2/ Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout.
3/ Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko.
4/ Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec.
5/ Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct.
6/ Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.

Redakce FFN

www.drubezarskezavodyklatovy.cz


 

 

Fotogalerie k článku