„Tuhle kombinaci mi odhalila moje americká přítelkyně, u níž jsem byla před lety na návštěvě. Pravidelně jsem spořádala mísu římského salátu určenou pro celou rodinu, která sestávala i ze tří trochu zmlsaných synů,“ podotýká Jana Vlková, expertka na jedlé kvítí a býlí.

Facebook

Ingredience: 200 g pampeliškových listů, ocet, hořčice, sůl, pepř, olej na klasickou zálivku, 100 g modrého sýra typu niva, 100 g vlašských ořechů, 100 g sušených brusinek

Postup:
Pampeliškové listy dobře omyjte a nakrájejte napříč na plátky. Připravte zálivku: v octu rozmíchejte hořčici, sůl a pepř. Přidejte olej a vyšlehejte hladkou emulzi. Listy dejte do mísy, svlažte zálivkou a nechte odpočinout. Je lepší, pokud použijete vybělené listy, není to ale nutné. Sýr nakrájejte na kostičky, ořechy nasekejte na hrubo a spolu s brusinkami zlehka vmíchejte do salátu.

Tipy a triky:
Užijte si s tímto salátkem přicházející jaro a zdobte jej jedlým kvítím: petrklíči, plicníky, fialkami. Další časně jarní inspirace najdete na www.kytkykjidlu.cz nebo v knížkách Květinová kuchařka a Kytky k jídlu v receptech a herbáři.

Redakce FFN

Foto Aleksandra Chytrá