Právě závěr léta, i první podzimní a zimní dny se nesou tradičně v duchu velkých posezónních výprodejů. Kromě nich nás letos ještě čeká také Den dopravy zdarma a tzv. Black Friday, kterého se zúčastní i takoví prodejci, jako je Alza nebo Euronics. Během těchto speciálních událostí můžete v obchodních řetězcích nakoupit zboží, potraviny nebo elektroniku s výraznými slevami.

Facebook

Jak výhodné jsou ale tyto slevy? Opravdu stojí za to vydat se z finančních prostředků (popřípadě se nepříjemně zadlužit) kvůli pár procentům nebo akční nabídce? Následující řádky jsou takovým malým průvodcem světem slev a na oko výhodných nabídek.

Dvakrát měřte, jednou řežte
Mezi časté triky prodejců a obchodníků patří komunikování vysoké slevy, která ale ve finále neodpovídá skutečnosti. Proto doporučujeme nenakupovat zběsile a raději si výši skutečné slevy otrocky spočítat na kalkulačce. Pokud zjistíte, že sleva neodpovídá skutečnosti, stížnost u prodejce vám asi dvakrát nepomůže. Ten se totiž pravděpodobně omluví a svede „omyl“ na nepozornou prodavačku.

Sleva nemusí být sleva
Další z oblíbených triků nastává ve chvíli, kdy prodejce ke zboží připevní cedulku s magickým názvem „SLEVA“. Češi obecně na slevy slyší a nebojí se kvůli nim sáhnout hlouběji do kapsy. Mnoho z nich si ale neuvědomuje, že jedna papírová cedulka nemusí odpovídat skutečné finanční úspoře. I tady proto doporučujeme vyzbrojit se kalkulačkou a porovnat původní s novou cenou. V některých řetězcích dokonce můžete narazit na takové bizarnosti, kdy je cena po slevě vyšší než cena před slevou.

Nepůjčujte si pod vlivem emocí
Tu obří televizi za úžasnou cenu tady přece nemůžeme nechat, Pepo,“ žduchá do manžela paní Nováková, třímajíc v ruce obří krabici. A tak se manželé, kteří normálně počítají každou korunu, a vyjít s penězi do výplaty pro ně není vůbec jednoduché, rozhodnou koupit televizi na splátky. Učinili tak pod vlivem emocí a svého rozhodnutí pravděpodobně později litovali. Proto si během procházení obchodů dvakrát rozmyslete, zda se bez vyhlédnutého akčního zboží neobejdete a jestli je skutečně nutné brát si ho na splátky nebo se kvůli němu dokonce zadlužit.

Bez půjčky to nepůjde? Pak se seznamte s podmínkami
Pokud si přeci jen nedokážete vyhlédnutou věc odepřít a o půjčce vážně uvažujete, seznamte se s podmínkami vyhlédnutého poskytovatele a mějte na mysli, že rozdíly mezi jednotlivými úvěrovými produkty jsou opravdu propastné. Třeba takové půjčky bez doložení příjmu anebo půjčky bez registru jsou zatíženy vyšší úrokovou sazbou. Riziko, které jejich poskytovatel podstupuje, si totiž musí určitým způsobem kompenzovat. I zde platí staré známé pravidlo, že byste si neměli brát takovou půjčku, která by negativně ovlivnila vaši životní úroveň.

Vlastníte kreditku? Pozor na termíny!
Velmi oblíbené jsou také nákupy ve slevách prostřednictvím kreditní karty. Málokdo si samozřejmě uvědomuje, že kreditka je úvěr, jako každý jiný – byť zabalený v lesklém dárkovém papíru. Na rozdíl od klasického spotřebitelského úvěru ale nabízí kreditní karta tzv. bezúročné období, během kterého můžete čerpat půjčku s nulovým úrokem. Pokud vypůjčené peníze vrátíte v termínu, banka vám nebude účtovat nic navíc. Jestliže ale termín „prošvihnete“, připravte se na tučné úroky.

Desatero správného nakupování závěrem

  1. Vždy objektivně zhodnoťte, zda se bez vybrané věci neobejdete
  2. Nechoďte nakupovat hladoví
  3. Nezahánějte nakupováním smutek či depresi
  4. Slevu si důkladně propočítejte
  5. Porovnejte původní a novou cenu
  6. Nenakupujte impulzivně a stejně tak si neberte také půjčky
  7. Ptejte se na podmínky akce
  8. Pokud se nevyhnete půjčce, půjčujte si pouze u ověřených subjektů
  9. Jednotlivé nabídky půjček mezi sebou vzájemně porovnejte
  10. Život s dluhy nepodceňujte a mějte je pod kontrolou

Výše uvedené se samozřejmě netýká pouze nákupů v sezónních výprodejích. Velmi podobná situace nastává také před vánočními svátky. Ty totiž (resp. obří nákupy, které během nich realizujeme) mohou zanechat v rodinném rozpočtu několikaletou jizvu a dárek, který měl přinést radost, pak s sebou přináší spíše zbytečné starosti a zadlužení.