Vytvořit rodinný rozpočet není věda

Facebook

Stále častěji můžete slýchat větu nemám peníze, čekám na výplatu. Také podle sociologických průzkumů má problém vyjít s penězi každý třetí obyvatel ČR.V momentě, kdy se porouchá auto nebo pračka, nastává pro rodinu problém, kde na to vzít a problém se nejčastěji řeší pomocí rychlé půjčky bez registru.

 

Rozpočet je základ

Mnoho lidí ani netuší, kolik peněz vydělají a kolik celkem utratí. Rodina je stejná jako firma, základem správného hospodaření je rozpočet. V případě, že hospodaří s deficitem, znamená to problémy.

Správně sestavený rodinný rozpočet by měl zahrnovat:

  • všechny příjmy rodiny

  • všechny výdaje

Je velmi důležité všechny výdaje zapisovat. Opravdu důslední lidé, kteří si vedou domácí účetnictví, mají velmi rychle přehled o tom, kolik mohou utratit. Zpravidla už pak není pro rodinu problém vyjít s penězi a ještě ušetřit něco navíc. Do výdajů zahrňte nejen nákupy potravin, platby za nájem, ale také splátku půjčky před výplatou, kapesné pro děti a další výdaje.

Nechcete vypisovat položky? Nastavte si denní limit!

Tato rada je jako dělaná pro ty, kdo si nechtějí zapisovat každý koupený rohlík či žvýkačku. Stačí si nastavit denní limit pro nákup potravin. Tento limit rozhodně nepřekračujte. To co se z limitu neutratí, si dávejte bokem jako rezervu pro nenadálé výdaje nebo překročení limitu v dalších dnech.

Doba se mění

Naše maminky a babičky používaly tzv. obálkovou metodu, kde měly v jednotlivých nadepsaných obálkách rozděleny peníze. Tento způsob je sice přežitkem, ale rozhodně je vhodný pro ty, kdo se učí s penězi správně hospodařit.

Jaký je konečný výsledek?

V případě, že se vaše příjmy rovnají výdajům, je váš rozpočet v rovnováze a vy si můžete gratulovat. V případě, že máte vyšší výdaje než příjmy, nastává velký problém. Je potřeba v tom případě některé položky ze svého rozpočtu minimalizovat nebo úplně snížit.

Jak zvýšit příjmy?

  • navyšte příjmy prací navíc, brigádou či jednorázovým přivýdělkem

  • máte-li nemovitý majetek, pronajměte jej

  • prodejte nadbytečné a nepotřebné věci

  • vyměňte drahý byt za levnější

  • zrušte u starého auta s minimální zůstatkovou hodnotou havarijní pojistku

  • prodejte automobil a pořiďte si s nižšími náklady na provoz a spotřebu

  • zredukujte zbytečné výdaje na minimum, alespoň dočasně

  • nakupujte s větším rozmyslem

  • redukujte výdaje i průběžně

Rodinný rozpočet potřebuje každý

Rodinný rozpočet by si měla dělat každá rodina bez ohledu na finanční situaci. Pomáhá velmi efektivně spravovat rodinné finance. Pro vytvoření rozpočtu si udělejte čas, je u něj potřeba přemýšlet. Existuje celá řada dostupných programů, ale postačí také obyčejná excelová tabulka, případně tužka a papír.

Výhody a nevýhody jednotlivých způsobů evidence:

Papír a tužka - Je to nejjednodušší a nejpoužívanější způsob, které české domácnosti využívají. Je levný, vždy po ruce, ale také se snadno ztratí.

Obálkový či sklenicový systém - Tento systém našich babiček má stále svůj efekt. Používat lze různé typy obálek i sklenice s nadepsanými štítky. Je to jednoduché, rychlé a přehledné, nevýhodou je, že v případě vyšší ceny některého zboží či služby je  potřeba improvizovat.

Elektronická evidence - Můžete zapisovat ve wordu, excelu nebo jednoduchém tabulkovém programu či elektronickém finančním deníku. Využívá jej řada domácností. Výhodou je strukturovanost, přehlednost, přístup ke starým datům. Nevýhodou je nutnost vlastnit počítač.

Chytrý účet - Banky nabízí klientům propracované přehledy jejich výdajů. Lidé tak snadno vidí graf toho, kam nejvíce odchází jejich finanční prostředky. Výhodou je přehlednost, přístup k archivovaným údajům, sledování výdajů dle nastavených parametrů. Nevýhodou je potřeba více času při sledování dat.

Zdroj foto pexels.com