Základem je pravidelná péče
Zubní kazy a záněty v dutině ústní nejsou nic příjemného pro nikoho, natož pro naše psy a kočky, kteří bolest často nedají najevo, dokud to není opravdu vážné. „Problém s chrupem u zvířete poznáme například výrazným zápachem z úst, nadměrným slintáním, neochotou žvýkat a kousat potravu tvrdé konzistence a v horším případě také krvácením dásní nebo odmítáním krmení,“ říká veterinářka Dagmar Zähringer ze Super zoo veterina. Abychom problémům snadno předcházeli, je dobré u zvířete vytvořit návyk na čištění zubů. S tím můžete začít kolem 3. měsíce věku. Pro snadné čištění existují speciální kartáčky a pasty pro psy i kočky. Nikdy ovšem nepoužívejte zubní pastu určenou pro lidi. Čištění zubů by mělo u plemen, které mají predispozici k zvýšené tvorbě zubního kamene, probíhat každý den. U zdravého psa nebo kočky je ideální frekvence alespoň 2 - 3x za týden. O tom, zda vašemu mazlíčkovi hrozí zvýšené riziko problémů se zuby a záněty dásní, se můžete poradit s odborníky ze Super zoo veterina.

Facebook

Zaměřeno na oči, uši a drápky
Zanedbávat byste také neměli péči o oči a uši vašich chlupáčů. Pokud se mazlíček často pohybuje v prašném prostředí, mohou se mu nečistoty v podobě prachu, pylu a různých bakterií snáz a častěji usazovat zejména v oblasti očí a uší. „Majitelům doporučujeme, aby svým mazlíčkům důkladně ale zároveň šetrně čistili koutky očí. Na to jim postačí například vlhká gáza. Často se v praxi setkáváme se záněty, které vznikají ve spojivkovém vaku. V případě, že v oku zánět vznikl, je důležité ihned navštívit veterináře, který oči vyšetří a navrhne vhodnou terapii. Nikdy onemocnění očí nepodceňujte a neaplikujte kapky bez veterinárního vyšetření. V žádném případě nepoužívejte kapky do očí určené pro lidi. Odkládání vyšetření nebo použití nesprávného přípravku může onemocnění zhoršit a délku léčby prodloužit,“ dodává Dagmar Zähringer.

Často opomíjené je čistění uší. Zaměřte se proto na pravidelnou kontrolu a vnější zvukovod čistěte pravidelně za pomocí vatového polštářku se speciálním přípravkem na čištění uší. Nikdy nepoužívejte vatovou tyčinku. „U psů i koček se setkáváme nejčastěji se záněty vnějšího zvukovodu, bakteriálními a kvasinkovými infekcemi zevního zvukovodu a parazitárními infekcemi ucha, jako je například ušní svrab. Příznaky obvykle bývají časté třepání uchem, držení hlavy na stranu, silný zápach a výtok z ucha. Ve všech případech je vždy důležité vyhledat veterinární pomoc. Včasnou léčbou můžete předejít vážnějším komplikacím,“ upozorňuje Dagmar Zähringer.

V neposlední řadě také nezapomeňte na drápky, a to nejen u psů, ale také u koček. Ty si je sice samy obrousí na škrabadle, ale jednou za čas jsou potřeba zkrátit kleštičkami. U psů je péče o drápky individuální. Psi, kteří se více pohybují venku, si své drápky obrousí a není proto potřeba je zastřihovat tak často. Zaměřte se ale na pravidelnou kontrolu drápů na všech končetinách, aby nedocházelo k přerůstání a omezování normálního pohybu všech končetin.

Redakce FFN