Propojí nejkrásnější místa, jaké Brdy návštěvníkům nabízí, včetně nejvyššího vrcholu Tok (865 m.n.m.), malebných Padrťských rybníků, brdského Olympu - hory Plešivec - či poutního areálu Skalka u Mníšku pod Brdy.

Facebook

„Jedná se o největší změnu, kterou dozná síť turistických značených tras od otevření CHKO Brdy v roce 2016. Zhruba v půlce léta spojí nová brdská hřebenovka dva kraje a povede přes pět okresů. Z velké většiny povede po stávajících trasách, bylo ale nezbytné centrální části Brd navrhnout také nové propojky,” říká Luboš Kožíšek koordinátor Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko, z. s.

Oblast od Jíloviště u Prahy až po Spálené Poříčí u Plzně zahrnuje Přírodní park Hřebeny a CHKO Brdy. Tyto dvě přírodní oblasti propojí právě vznikající Brdská hřebenovka, za jejíž realizací stojí Klub českých turistů a Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, z. s. Vznik nové dálkové trasy, kterou můžete projít pěšky, na kole, na etapy či najednou, podpořil Středočeský kraj, CHKO Brdy a Vojenské lesy a statky ČR.

Od vyhlášení CHKO Brdy v roce 2016 se někdejší vojenský újezd Brdy těší velkému zájmu turistů z celé České republiky. I po zřízení první oficiální hřebenovky však zůstávají některá omezení pro turisty - nesmí se chodit například do přísněji střežených oblastí vymezených ochránci přírody i do zbylých vojenských oblastí, kde je stále možnost nálezu nevybuchlé munice.
Brdská hřebenovka bude v terénu nově vyznačena turistickými značkami a doplní ji také tabulky a směrovky na rozcestích.

Turistická oblast Brdy a Podbrdsko, z.s. je organizace založená na podporu rozvoje cestovního ruchu v turistické oblasti v jihozápadní části Středočeského kraje.

Redakce FFN a www.brdyapodbrdsko.cz nebo na www.stredoceskykraj.cz

 

Fotogalerie k článku