Od svého vzniku prošel Pribináček mnoha změnami a rozšířil se také o další produkty. Kromě klasického smetanovo-tvarohového dezertu nabízí značka Pribináček i Kapsík, Sportík, Tyčinku, Tvarrrohový či Zmrzku a nejnovější přírůstek z loňského roku, Krupičku.

Facebook

Pribináček je i po 70 letech jedním z nejoblíbenějších mléčných krémových produktů. Na Slovensku je bezkonkurenčním číslem jedna. A také v Česku patří mezi hity mléčných produktů. Za první kvartál roku 2024 vzrostl jeho podíl mezi mléčnými dezerty o 1,9 procenta. „Věřím, že v tomto růstu bude pokračovat a do konce roku 2024 zaujme první příčku mezi značkovými mléčnými dezerty,“ říká Aleš Malenka, generální ředitel společnosti Savencia F&D pro Česko a Slovensko.

Historie Pribináčku
Pribináček vznikl krátce po druhé světové válce jako odpověď na potřebu kvalitní dětské výživy. Kombinace tvarohu a smetany vytvořila chutný a výživný produkt, který si děti rychle oblíbily.
„Historie Pribináčku je úzce spojena s potřebou nabídnout zdravou a výživnou stravu pro děti. I původní receptura byla zaměřena na kombinaci tvarohu a smetany. Cílem bylo vytvořit produkt, který by byl nejen zdravý, ale také chutný, aby ho děti rády jedly a dodal jim potřebnou sílu a vitamíny,” vysvětluje Hana Přibylová, projektová manažerka Českomoravského svazu mlékárenského a editorka odborného magazínu Mlékařské listy.

První předchůdci Pribináčku, které zaměstnanci přibyslavské mlékárny představili pod názvy Eva, Bivoj, Mocca a Perla, zaujali spotřebitele již v roce 1947. V roce 1954 pak zaměstnanci závodu Pribina představili tvarohový krém pod názvem Pribináček s legendárním sloganem „Pramen zdraví z Posázaví“. Roku 1994 se na obalu Pribináčku poprvé objevil kocourek, který se rychle stal oblíbeným mezi dětmi i dospělými.

Široká nabídka příchutí
Pribináček si získal srdce spotřebitelů díky široké škále příchutí. Ke konci 50. let měl až 16 druhů příchutí. Dnes si mohou spotřebitelé vybrat mezi tradičními příchutěmi vanilka, kakao a smetana. Ty jsou aktuálně doplněny sezónními příchutěmi banán a jahoda. „Nabízíme spotřebitelům širokou škálu příchutí, ale jedničkou stále zůstává Pribináček vanilka,“ doplňuje Miroslava Nováková, junior brand manažerka Pribináčka.

Nadýchané lívance

Potřebujeme:

  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g pšeničné hladké mouky (v případě bezlepkové diety použijte 120 g rýžové mouky)
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 2 TvaRRRohové Pribináčky
  • 200 ml kefíru
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • kokosový olej na smažení

Postup:

  1. Pohankovou a hladkou mouku si prosejeme do misky. Přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mletou vanilku. Vše pomocí lžíce promícháme.
  2. V míse si smícháme žloutky s Pribináčky a kefírem. Bílky si vyšleháme do tuhého sněhu. Poté už zlehka smícháme všechny ingredience.
  3. Lívance tvarujeme pomocí lžíce na pánev potřenou kokosovým olejem a smažíme je do zlatova z obou stran.

TIP: Lívance můžete ozdobit třeba nakrájeným banánem, javorovým sirupem a nasekanými oříšky.

Redakce FFN a www.savencia.cz