V České republice se SodaStream na důležitost recyklace rozhodl poukázat speciálním projektem ŠROTOVNÉ. Už v prvních týdnech po jeho vyhlášení se podařilo k recyklaci získat více než 1,5 tuny plastového materiálu z přístrojů, které svým majitelům již dosloužily. Z části recyklátu pak vytvořil talentovaný český ilustrátor Marek Kulhavý unikátní triptych.

Facebook

Recyklujeme stále málo
Ze všech plastů, které se kdy vyrobily, bylo recyklováno jen zhruba 9 %. Přibližně 12 % bylo spáleno a 79 % skončilo v přírodním prostředí nebo na skládkách. Téměř všechny plasty tak v nějaké formě existují dodnes. „Tato čísla jsou alarmující, proto představuje recyklace pro SodaStream jedno z klíčových témat. Až 25 % plastových dílů používaných do našich nových výrobníků již pochází z recyklovaných materiálů,“ říká Martin Michelík, marketingový manažer SodaStream pro Českou republiku, a doplňuje, že i obaly výrobníků jsou plně recyklovatelné – k jejich výrobě se používá recyklovatelný karton a recyklovatelné plastové sáčky. Zásadní změnou prošly také obaly příchutí SodaStream. „Změnili jsme nejen design, ale především složení obalových materiálů k našim koncentrovaným příchutím. Ty jsou nově ze stoprocentně recyklovaného PET, známého také jako rPET,“ upřesňuje M. Michelík. Při výrobě rPET se přitom spotřebuje o 79 % méně energie a o 90 % méně vody než na původní PET. Tento postup zároveň vede ke snížení emisí skleníkových plynů a menší uhlíkové stopě.

Recyklát jako malířské plátno
SodaStream pro své zákazníky zajišťuje také bezplatný recyklační program, díky kterému by se ani na konci dlouhého životního cyklu výrobníku neměl do přírody dostat žádný plastový odpad. V České republice mají zákazníci tuto možnost celoročně, stačí, když výrobník předají v kterékoli prodejně elektrospotřebičů. V květnu letošního roku SodaStream navíc vyhlásil speciální projekt ŠROTOVNÉ. Ten má motivovat majitele starších přístrojů, které již dosloužily, k zodpovědné recyklaci, za kterou získají 30% slevu na výrobník nový. Zájem o tuto akci překonal očekávání, a tak ji SodaStream prodloužil o další měsíc. „Jen během prvních týdnů jsme vytřídili více než 1,5 tuny plastového odpadu, který jsme již předali k recyklaci. Malá část recyklátu posloužila jako podklad pro umělecké dílo, které má upozornit na to, proč je důležité chovat se udržitelně,“ říká M. Michelík a dodává, že jeho autorem je český ilustrátor Marek Kulhavý. „Tak jako během naší předchozí spolupráce i tentokrát jsme chtěli prostřednictvím současného umění poukázat na potřebu respektu k naší planetě a její budoucnosti.“

Voda jako centrum života
Unikátní umělecké dílo sestává ze tří desek formátu A0, vyrobených z plastového recyklátu. Marek Kulhavý, známý také jako Mára Čmára, z nich vytvořil originální triptych. „Voda byla vždy vnímána jako element, kolem kterého se soustřeďuje život, a přesně to jsem chtěl znázornit i já. Využil jsem přitom prvky antického umění a mytologie, jež jsou s vodou úzce spojeny, a do tohoto prostředí jsem zakomponoval elementy moderního, udržitelného ekosystému, který reprezentuje SodaStream. Přestože tyto dva světy časově dělí tisíciletí, význam vody a jejího koloběhu se nijak nezměnil,“ říká ilustrátor Marek Kulhavý, pro něhož byla spolupráce se značkou SodaStream již druhou v pořadí. Před rokem pro ni ilustroval výrobník ART, který byl následně vydražen. Výtěžek značka věnovala na aktivity Vzdělávacího centra TEREZA.

Originální triptych bude během léta vystaven v coworkingových prostorách Green Table patřících skupině Veolia, která pitnou vodou zásobuje více než 2,5 milionu obyvatel ve více než 600 českých městech a obcích ČR. „Mottem našeho podnikání je snižování ekologické stopy, a to naší i našich zákazníků. Proto vždy rádi podpoříme smysluplné projekty, které motivují lidi k udržitelnému přístupu k životnímu prostředí a přírodním zdrojům. Jejich zachování je důležité pro nás, ale především pro příští generace,“ dodává výkonná ředitelka komunikace skupiny Veolia ČR, jež prostory pro vystavení díla poskytla bezplatně.

Jaké bude léto podle SodaStream
Letní sezóna je pro SodaStream jako globálního lídra ve výrobě perlivé vody klíčovým obdobím. Výrobník SodaStream dnes používá průměrně každá šestá česká domácnost, ale bohatá letní nadílka novinek určitě osloví i zákazníky, kteří svůj přístroj ještě nemají.

Víc chutí i udržitelnosti
Čistá perlivá voda ochucená kousky ovoce či bylinek je pro milovníky bublinek jednoznačně nejvhodnější formou pitného režimu. Pro ty, kteří si ho chtějí zpestřit různými ochucenými nápoji, má SodaStream v nabídce i originální příchutě Classic (především tradiční ovocné příchutě) a Pepsico (PEPSI, 7 Up, Mirinda, i ve verzi bez cukru). Z každého balení příchutě SodaStream si může zákazník v pohodlí domova připravit až 9 litrů nápoje. Před letní sezónou prošly obaly příchutí SodaStream osvěžujícím redesignem, který je vizuálně sjednotil s příchutěmi Pepsico. Novinkou je i použitý obalový materiál – zatímco původně se příchutě prodávaly v bílých plastových obalech, nově se plní do průhledných rPET obalů, které jsou ekologičtější a 100% recyklované. V červnu přibudou i tři nové příchutě, Ginger Ale, Cola-Pomeranč a Isotonic

Nové lahve vhodné i do myčky
Znovu použitelné lahve SodaStream jsou oblíbené nejen u majitelů výrobníků perlivé vody, ale i u zákazníků, kteří nechtějí používat jednorázové PET lahve. Už minulý rok začal SodaStream s uvedením nové modelové řady výrobníků „balit“ k přístrojům litrové lahve vhodné i do myčky nádobí. Nově je nabízí i samostatně a v různých designech. Všechny nové litrové lahve JET a FUSE jsou vyrobené z odolného materiálu Tritan, který neobsahuje zdraví škodlivé bisfenoly a má vysokou odolnost proti nárazům, teplotám i působení slunečního záření. Lahve jsou vhodné do myčky nádobí, protože ani vyšší teplota vody při umývání nesníží jejich mechanickou odolnost vůči tlaku vznikajícímu při sycení vody. Nové barevné designy potěší děti i dospělé.

Letní megapack s PEPSI
Letošní letní „limitka“ SodaStream potěší zejména milovníky PEPSI. Ve speciálním letním megapacku totiž kromě černého výrobníku ART nebo TERRA najdou jako bonus i originální příchuť PEPSI ZERO, která je připravena podle originální receptury a vystačí až na 9 litrů hotového nápoje. Limitku perfektně doplňuje litrová lahev FUSE s designem tohoto ikonického nápoje. Má objem jeden litr a je vyrobená z odolného Tritanu, a díky tomu ji můžete umývat v myčce nádobí. V balení nechybí ani nová bombička se systémem rychlého uchycení Quick Connect, která zjednodušuje vložení bombičky na jediné zacvaknutí.

Modrá je (nejen) dobrá
Pokud jste si dosud nepořídili výrobník perlivé vody jen proto, že hledáte opravdu nápaditý design, doporučujeme SodaStream ART v barvě Misty Blue. Dokonalé tvary prémiového výrobníku ART s originální pákou pro sycení vody dokonale vyniknou v kombinaci s hravou světle modrou. Součástí balení je i opakovaně použitelná lahev z Tritanu vhodná do myčky nádobí a nová růžová bombička Quick Connect. Ta se do výrobníku nasazuje bez šroubování a připravíte s ní až 80 litrů perlivé vody. Intenzitu sycení můžete regulovat počtem stlačení páky.

Redakce FFN a www.sodastream.cz