Jubilejního 20. ročníku soutěže o Mlékárenský výrobek roku se v letošním roce zúčastnilo dvacet výrobců z České republiky. Ti do souboje přihlásili celkem padesát dva výrobků, které byly hodnoceny celkem v deseti soutěžních kategoriích.
V rámci soutěže byly vyhlášeny také Novinky roku 2023. Hodnocení se zúčastnilo celkem šestnáct nezávislých porotců a proběhlo na půdě Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Posuzována byla nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
„U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, nové výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů a také v kategorii sýrů. Za nový trend je letos možné označit speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak konvenientní výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele, kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají i nadále reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou,“ uvedl Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského z.s.
„Acidofilní mléko z Valašska plnotučné patří k nejprodávanějším výrobkům Mlékárny Valašské Meziříčí. Je to beze sporu tím, že výrobek zákazníkům chutná. Za celou dobu jeho výroby jsme neupravovali recepturu, a tak si v něm lze vychutnat plnou chuť smetany a osvěžení díky zákysu. Acidofilní mléka, tedy kysané mléčné výrobky jsou prakticky vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahují probiotické kultury - Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ocenění odborné poroty je pro nás motivační. A zcela určitě dodává důvěryhodnosti našemu snažení o zachování tradiční chuti a vysoké kvality výrobku. Je důležité, že odborníci sledují dění na trhu a svým způsobem podávají pomocnou ruku běžnému spotřebiteli, který se musí spolehnout pouze na svoje chutě. Pokud se pak chuť spojí se zdravím a dobrou kvalitou, je to jednoznačná volba,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Acidofilní mléko plnotučné
Kysaný mléčný výrobek obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie s obsahuje 3,6 % tuku. Výrobek je k dostání ve dvou typech obalů, v kartonu 500 g a plastové lahvi 950 g. Můžete si ho zakoupit v síti prodejen Billa, Albert, Globus, Tesco, Makro a nezávislé síti.
Smetanový jogurt z Valašska oříšek
Smetanový jogurt oříškový s příchutí na dně kelímku obsahuje 8 % tuku. Vyráběn je z kvalitního českého mléka. Smetanové jogurty z Valašska jsou vyráběny tradiční metodou a je tak zajištěno jejich přírodní složení. Kromě nepostradatelného vápníku jsou bohaté i na jogurtové bakterie, které přirozenou cestou regulují střevní mikroflóru. Můžete si ho zakoupit v Albert, Kaufland, Globus, Tesco a nezávislé síti.
Redakce FFN a Mlékárna Valašské Meziříčí