Odtučněné mléko nemá žádné vitamíny a vápník
Odtučněné mléko se od více tučného mléka liší pouze v obsahu tuku. Obsah bílkovin i minerálních látek je stejný. Odtučněné mléko má pouze mírně nižší obsah vitamínů rozpustných v tucích, ale při běžné stravě jsou tyto nedostatky hravě vyrovnány.

Facebook

Trvanlivé mléko obsahuje konzervační látky a nemá žádné vitamíny
Tepelné ošetření mléka je jedním ze základních kroků k dosažení zdravotní nezávadnosti a údržnosti mléka. Konkrétně u výroby trvanlivého mléka se používá sterilace při teplotách vyšších než 100°C. Sterilace deaktivuje všechny přítomné mikroorganismy a většinu enzymů. Vysoká teplota nemá na mléko velký vliv, mírně se mění chuť a barva mléka, ale ztráty vitamínů a minerálních látek nepřesahují 10 %.

Nejlepší je čerstvé mléko přímo od krávy
Po chuťové stránce může být syrové mléko atraktivnější, což je především dáno vysokým obsahem tuku. Syrové mléko bez tepelné úpravy ale není určeno k přímé konzumaci, jelikož je tu velké riziko mikrobiální kontaminace.

Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy
Tato tvrzení jsou často publikována, ale pravda to není. Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak, který může být subjektivně vnímán
jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy hlenutvorné potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky. V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal a to ani u dětí trpících astmatem. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání.

Redakce FFN

www.mlecnavlna.cz