Kolik vápníku mám denně přijmout?
Denní doporučená dávka vápníku závisí na věku, pohlaví a zvýšených nárocích organismu, například v těhotenství, při kojení, menopauzy nebo v případě zlomeniny. Děti by měly denně přijmout od 400 do 1 200 mg vápníku a dospívající mládež od 1 200 do 1 500 mg. U dospělých se doporučená denní dávka vápníku pohybuje od 1 000 do 1 500 mg.

Facebook

Jak se projevuje nedostatek vápníku?
Pokud má tělo nedostatek vápníku k zajištění důležitých procesů, vezme si ho z kostí, čímž je naruší a zvyšuje se tak jejich lámavost. Kromě oslabení kostí, případně vzniku osteoporózy, se může nedostatek vápníku odrazit i na vašich zubech, pokožce, vlasech, nehtech, kardiovaskulárním systému, svalech ale i menstruaci.
U dětí může být v důsledku dlouhodobého nedostatku vápníku poškozená tvorba a růst kostí a zubů, časté zubní kazy, nižší vzrůst v porovnání s vrstevníky, zhoršený růst, či rachitida (křivice). U dospělých se může projevit v podobě osteomalacie (měknutí kostí), osteoporózy (řídnutí kostí), paradentózy (uvolňování zubů), častých zubních kazů, bušení srdce, ojedinělá není ani nespavost, svalové záškuby, křeče a bolesti svalů, opary a puchýře v ústech, ekzémy, příčná lámavost nehtů, zvýšené vypadávání vlasů, nadměrné menstruační krvácení, zhoršené příznaky předmenstruačního syndromu či skřípení zubů.

Proč ženy potřebují víc vápníku než muži?
Mohlo by se říci, že za normálních okolností by měly ženy denně přijmout stejné množství vápníku jako muži. V životě ženy však nastávají období, která kladou na její organismus zvýšené nároky. Takovým obdobím je například těhotenství a kojení, kdy už přestává být běžná denní dávka vápníku dostačující. Dítě totiž pro svůj růst a vývoj potřebuje vitamíny a minerály, které si bere od matky přes placentu anebo mateřské mléko. Logicky by tak žena měla v tomto období denní přísun vápníku zvýšit. Podobně je tomu i v období menopauzy, kdy v těle ženy nastanou velké hormonální změny. Následkem ztráty ženských hormonů ubývá ve velké míře vápník z kostí, u některých se doslova až vyplavuje z kostí.

Největším nepřítelem vápníku je nesprávné kombinování jídel
Měli byste znát následující zásady:

  • Vláknina – snižuje vstřebatelnost vápníku.
  • Kolové nápoje obsahující fosfor – vytvářejí v našem těle nerozpustné soli. Denně bychom měli přijmout maximálně 500 až 1000 mg fosforu. Děti by pití kolových nápojů měly úplně vynechat.
  • Šťavelany (oxaláty) a fytáty v rostlinné potravě vytvářejí s vápníkem nerozpustné soli.
  • Pozor na tuky! Ve vašem tenkém střevě spolu s vápníkem chemicky vytvářejí mýdla!
  • Vápník a hořčík – neměli byste je užívat spolu, protože hořčík snižuje vstřebávání vápníku.
  • Nesolte příliš! Sůl, tedy sodík, zvyšuje vylučování vápníku.

Vápník spolu s vitamíny K2 a D3 vytváří dokonalou souhru pro zdraví našich kostí
Aby byly pevné a odolné, potřebujeme základní stavební materiál a tím je vápník. Pouze jeho samotné užívání ale nestačí. Na zajištění rovnováhy v organismu musíme nasměrovat vápník tam, kde je pro tělo prospěšný a k tomu potřebujeme tu správnou kombinaci vápníku, vitamínu K2 a vitamínu D3. Zatímco vitamín D zajišťuje samotné vstřebávání vápníku do krve, vitamín K2 „dohlíží“ na to, aby se vápník dostal tam, kam je třeba, to je do kostí a zubů.

Můžu užíváním vápníku a vitamínů K2+D3 předejít osteoporóze?
Ano, je to možné, ale důležité je rovněž správné načasování. Tělo si nejvíce vápníku uloží do zásob v období dětství a dospívání, nejpozději v 25. až 35. roku života. Je proto nejideálnější pravidelně doplňovat vápník právě v tomto období. Ženy před nástupem menopauzy by ho měly užívat v kombinaci vápník a vitamíny K2 a D3  na denní bázi, aby tak předešly osteoporóze, případně oddálily či zmírnily její následky. Díky vitamínům K2 a D3 se vápník dostane přesně tam, kde je potřebný – do kostí.

Proč vápník bez vitamínu D3 neúčinkuje?
Vápník, který do těla dostaneme buď ze stravy anebo ve formě doplňků stravy, jednoduše nedokážeme přijmout. Vstřebávání vápníku probíhá v tenkém střevě a to za pomoci právě vitamínu D. Vstřebávání vápníku totiž ovlivňuje více faktorů, zatímco vitamín D podporuje jeho vstřebání do krve, různé jiné látky ho naopak snižují.

Proč je lepší užívat vápník odděleně od  vitamínu D3?
Vitamín D3 je rozpustný v tucích, což znamená, že při jeho přijímání je vhodné dodat tělu i nějaké tuky, aby se měl v čem rozpustit. Na druhé straně tuky s vápníkem mohou chemicky vytvářet nerozpustné vápenaté mýdla, které tělo nedokáže zužitkovat a tak je z těla bez užitku vyloučí. Užívání vápníku by se tedy nemělo kombinovat s jídly, které obsahují hodně tuků, což je zase v případě vitamínu D3 spíše žádoucí. Ideální je proto dodržet mezi příjmem vitamínu D3 a vápníku odstup alespoň 2 – 3 hodiny.

Stačí mi na dostatečný příjem vitamínu D být na slunci?
Takřka 90 %  vitamínu D získáváme fotochemicky díky slunečnímu záření a pouze zbylých 10 % dostáváme z potravy. Pokud se ještě před příchodem na slunce natřete opalovacím krémem s ochranným faktorem vyšším než 8, vitamín D se vám nevytvoří. Vitamín D se totiž v pokožce tvoří fotochemicky, tedy přímým působením slunečního záření. Opalovací krém s faktorem 8 sníží tvorbu D vitamínu až o 95 %  a krém se SPF 15  ji sníží téměř na nulu. A tak jsme sice opálení, nespálení, ale vitamínu D máme nedostatek. Podle studie publikované v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism až 59 % populace má nedostatek vitamínu D a 25 % má extrémně nízkou hladinu vitamínu D.  Kdybychom chtěli pokrýt v létě svou denní dávku, museli bychom být na slunci bez natření opalovacím krémem minimálně 20 minut tři dny v týdnu. Kromě pobytu na slunci ovlivňuje přísun vitamínu D i smog, přes který proniká sluneční záření v menším množství. Ženy by si měly uvědomit, že většina make-upů má ochranný faktor 20+, a proto jsou chráněné nejen před stárnutím pokožky vlivem slunečního záření, ale i před vitamínem D. Věk a pigment rovněž sehrávají důležitou úlohu v příjmu tohoto vitamínu. Starší lidé mají při pobytu na slunci sníženou schopnost přijmout vitamín D, podobně jako lidé s přirozeně vyšší pigmentací pokožky.

K čemu potřebuji i vitamín K2?
I při dostatečném množství vápníku ho tělo nedokáže bez vitamínu K2 a D3 správně zužitkovat. Díky němu nasměruje vápník přímo do kostí a zubů, kde je potřebný a neukládá se v cévách a tkáních. V lidském těle se kosti neustále obměňují, tvoří se a rozrušují. K tomu, aby se vápník v kostech správně usadil, aby byly kosti kvalitní, je potřebný osteokalcin. Osteokalcin je schopen vázat vápník a správně ho umístit a formovat pouze v případě, že je přítomen dostatek vitamínu K2, který ho aktivuje. Předpokládá se, že další významnou úlohou vitamínu K2 je prevence rakoviny a to aktivací proteinů, které kontrolují růst buněk v organismu. Tyto studie nejsou dosud ukončené. Získat  vitamín K2 ze stravy ale bývá problematické, protože ho vytvářejí pouze určité typy kvasných baktérií.

V čem je přírodní vápník OVOVITAL® od společnosti BIOMIN jiný?
Přírodní vápník společnosti BIOMIN, a.s. se jako jediný vyrábí z vaječných skořápek.
Při výrobě používá inovativní proces, při kterém  se získává mikronizovaný vápník, který je pro naše tělo ideální, protože jeho částice jsou dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu. Takto vyrobený vápník je zcela přírodní, bez chemických a pomocných látek, proto zejména při dlouhodobém užívání nezatěžuje organismus. Tento vápník má o 30% vyšší vstřebatelnost než uměle vyráběný vápník. Přípravek je balený v tvrdých želatinových tobolkách, které jsou rovněž přírodní a bez pomocných látek. Výhodou je, že se snadno polykají.  Doplňky stravy společnosti BIOMIN se vyrábějí v kvalitě léku, takže obsah tobolek je zaručený a ověřitelný.
Vaječné skořápky kromě vápníku obsahují celou řadu minerálních prvků jako fosfor, hořčík, měď, lithium, mangan a  biologicky prospěšných látek, které vytvářejí prostředí pro lepší využití vápníku v organismu a tím vylepšují jeho zabudování do organismu.

Vápník se vyrábí speciální technologií, při  dodržení podmínek Správné výrobní praxe. To znamená, že je kontrolovaný při vstupu, během procesu výroby, ale i při výstupu. Při výrobě se nepoužívají žádné chemické látky. Z vaječných skořápek se vyrábí prášek, který má  registrovanou ochrannou známku OVOVITAL ®.

Redakce FFN