Vyvážená směs kmínu, mletého koriandru, anýzu a fenyklu chléb perfektně dochutí. Hodí se ale i na jiné slané pečivo jako jsou dalamánky či celozrnné housky. Vyzkoušejte třeba recept na kváskový chleba od Vitany. A pokud už s domácím pečením máte dost zkušeností, můžete svůj ho posunout na další úroveň - třeba pomocí chleba artu. Stačí k tomu ostrý nůž nebo žiletka. Řez by měl být hluboký maximálně půl centimetru, aby mohl unikat vzduch a chléb získal křupavou kůrku. Mezi nejoblíbenější tvary patří mřížky, lístky, květy nebo spirály.

Facebook

Domácí kváskový chleba
Ingredience:
žitný kvas 350 g, pšeničná chlebová mouka 350 g, vlažná voda 190 ml, chlebové koření Vitana 2 lžičky, sůl 2 lžičky

Postup:
V míse smíchejte kvásek, prosátou mouku, vodu, koření a sůl. Těsto hnětejte v robotu 10-15 minut hákem nebo ručně pomocí vařečky. Poté těsto vyklopte na pomoučený vál a zapracujte další mouku, dokud těsto nepřestane lepit a nebude mít sametový povrch. Vytvarovaný bochník přesuňte hladší stranou dolů do moukou vysypané ošatky a nechte kynout přibližně 5 hodin. Správně vykynutý chléb bude mít dvojnásobný objem. Troubu předehřejte na 250 °C, chléb z ošatky opatrně vyklopte na plech, uprostřed ho nařízněte ostrým nožem a vložte do trouby na 30 minut, do které zároveň vstříkněte trochu vody, aby se vytvořila pára. Po vyndání chléb přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Redakce FFN a www.vitana.cz