Pokud se podíváme na hodnocení podrobněji, ve třech z pěti základních kritérií bylo Segafredo oceněno třikrát „velmi dobře“ – např. v obsahu kofeinu nebo v senzorickém hodnocení.
V senzorickém hodnocení, kdy se hodnotila např. konzistence pěny, intenzita aromatu, tělo, kyselost, hořkost atd., dosáhlo Segafredo Espresso Casa velmi dobrých hodnot jak při přípravě v automatickém kávovaru, tak v pákovém kávovaru. Typ kávovaru tedy neměl vliv na výslednou kvalitu nápoje. „Přestože hlavním oceněním naší práce je spokojený zákazník, kterému šálek naší kávy zpříjemní den, velmi si vážíme i úspěchu v odborném testu. Ocenění vnímáme jako potvrzení kvality naší kávy,“ doplnila Petra Knapová, marketingová manažerka společnosti Segafredo Zanetti pro Českou republiku a Slovensko.
Jak ukazují data specializovaného časopisu Retail News, zrnková káva je na vzestupu a nejoblíbenějším kávovým nápojem zůstává stále espresso, které si Češi připravují nejčastěji doma. Velké diskuze se vedou ohledně vlivu kávovaru na kvalitu výsledného nápoje. I proto byl v testu časopisu dTest každý vzorek hodnocen dvakrát, nejdříve při přípravě v automatickém kávovaru a poté v pákovém kávovaru.
Tip od Segafredo: Jak si doma připravit dobré espresso v pákovém kávovaru
- Voda na espresso musí být kvalitní – doporučuje se voda s PH7
- Optimální dávkování kávy – na 1 šálek espressa doporučujeme min. 7 až 8 g kávy
- Správná příprava kávy – Optimální množství správně namleté kávy nadávkujte do páky a kávu přiměřeně stlačte. Před nandáním páky do hlavy kávovaru odpusťte přehřátou vodu, nasaďte páku do hlavy kávovaru a okamžitě začněte kávu připravovat.
- Správné mletí a doba přípravy – Správné italské espresso musí téct stejnoměrně a plynule po dobu cca 24 vteřin. Pokud teče příliš rychle, musíte zjemnit mletí, pokud teče velmi pomalu, musíte naopak mletí zhrubit. Vyvarujte se přípravy velkého českého espressa, které pákou protéká déle než 30 sekund. Do kávy se při tom dostávají třísloviny, které zatěžují organismus. Cílem je zdravé espresso – káva plná olejnatých aromatických látek. Chcete-li si připravit větší šálek, doporučujeme espresso zředit vodou.
- Důsledná péče o kávovar – O kávovar je nutné se starat, aby stále vařil dobrou a zdravou kávu. Pravidelně jej vymývejte, čistěte a odvápňujte.
Segafredo Zanetti CR spol. s r.o.
Společnost Segafredo Zanetti CR byla mezi prvními průkopníky italského espressa v Čechách a během krátké doby se stala největším dovozcem a dodavatelem italské kávy pro restaurace, kavárny a hotely. Na českém trhu působí už více než 29 let a svojí aktivní činností a širokou nabídkou italské profesionální kávové technologie výrazně přispěla k tomu, že se italské espresso a další italské kávové speciality natrvalo umístily v nabídce českých gastronomických provozoven na předních místech.