V zimě nejsou vhodné syrové potraviny, ale teplé nebo jinak zpracované. Pokud máte rádi zeleninu a ovoce, můžete využívat zásob z letní úrody, které mohou být sušené, mražené nebo fermentované. Tento postup uchování je pro náš organizmus ten nejideálnější a nejpřínosnější.
Fermentaci znali už staří Číňané, léčitelé v starověkém Řecku i Indii. Naše babičky a prababičky kvašeným zelím léčily kdejakou nemoc. Nachlazení, rýma, kašel, těžké břicho, špatné trávení, únava, špatný spánek – vždy pomohlo kvašené zelí. Až vědci na přelomu 19. a 20. století zjistili, že při tomto kvašení vznikají v potravinách enzymy, vitaminy a kmeny probiotik, které v našich tělech utváří správnou mikrofloru a likvidují nechtěné mikroorganismy a plísně. Zároveň v kvašeném pokrmu vzniká větší množství vitamínů, a ty jsou pak i lépe stravitelné než syrové potraviny.
Známý salát KIMCHI z čínského zelí, kořenové zeleniny a dalších ingrediencí je hitem nejen v Asii, ale dnes už po celém světě a i u nás. Kimchi dnes seženete i ze sezónních potravin - tedy hlávkového zelí. A můžete si jej připravit i sami doma, ale je nutná naprostá čistota surovin i přístrojů a nádob, ve kterých pochoutku připravujete. Je libo nepálivé, pálivé, s křenem, bez.... různé druhy, ale stále skvělá chuť a výživové hodnoty a přínosy. Kimchi existuje až 200 druhů.
„Kimchi má oproti klasickému kysanému zelí výraznější chuť. Jeho zajímavou chutí je „umami“, více křupe a chvílema až štípe a brní na jazyku. Kimchi má rozsáhlejší přínosy na naše zdraví než klasické české kvašené zelí, a to zejména díky kombinaci více druhů zeleniny. Je to vitamínová bomba a antioxidant,“ říká Kamila Lhotáková, spolumajitelka značky Beavia.
Redakce FFN
Více informací i recepty najdete na www.beavia.com