Jeden z nejmladších pivních stylů charakterizuje minimum cukru a suchý chuťový profil. Saharu navíc ozvláštňuje použití africké chmelové odrůdy African Queen.

Facebook

Chladné podzimní měsíce jsou ideální pro ochutnání silnějších pivních speciálů. Brut IPA je navíc jedna z nejmodernějších variací i u nás stále populárního stylu India Pale Ale, a proto věřím, že ji v listopadu milovníci speciálů ocení,“ uvádí Tomáš Drahoňovský, manažer programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje.

Piva stylu Brut IPA jsou typická velmi nízkým až nulovým obsahem cukrů, jsou tedy, řečeno vinařskou hantýrkou, velmi suchá a silně sycená přírodním oxidem uhličitým, vznikajícím během kvašení a zrání. Právem proto bývají nazývána „pivním šampaňským“ a zaujmou i lidi, kteří obvykle dávají přednost sektu nebo vínu.

Nízkého obsahu cukru v pivu Brut IPA je dosaženo díky speciálnímu enzymu, který rozloží složité cukry na jednoduché. Ty pak snadno prokvasí na alkohol a oxid uhličitý, který pivo příjemně nasytí. Typickou vlastností je pro tato piva rovněž velmi výrazné chmelové aroma. Dosaženo je ho kombinací aromatických chmelů a technologickým postupem, kdy je velká část chmele dávkována až po skončení chmelovaru, takže v pivu zůstávají nezměněné charakteristické vonné chmelové silice.

Nová Brut IPA Sahara je unikátní, v některých osobitých rysech se od té americké liší. Prazdrojští sládci uvařili toto pivo pouze z plzeňského sladu, zatímco americké receptury leckdy využívají i rýži a kukuřici. 

„Sahara je silně prokvašené „suché“ pivo. Svou chutí ale poušť rozhodně nepřipomíná!  Vyšší nasycení mu dává správný říz, jeho chuť je oproti klasickým pivům typu IPA méně hořká a více kořenitá. Na tom mají zásluhu především použité chmely, americké Centennial, Chinook, Amarillo, Citra nebo Cascade a exotický African Queen. Celkově je Sahara lehké a velmi dobře pitelné pivo, a to i při poměrně vysokém obsahu alkoholu 7,0 % “ vysvětluje Tomáš Pokorný, sládek Plzeňského Prazdroje.

Speciál Sahara bude k mání v listopadu pouze čepovaný a fanoušci speciálních piv si mohou pivo vychutnat v 1000 hospod po celé České republice a Slovensku. Nejbližší výčepní místo najděte na stránkách www.volbasladku.cz.

Redakce FFN