Facebook

Stejně tak, jak hospodařil její pradědeček a generace před ním. Při pěstování využívá hlavně symbiózy mezi rostlinami tak, aby jedna při růstu pomáhala té druhé. Plevel odstraňuje ručně motyčkou, bez použití chemikálií a hnojí pouze mrvou od hospodářských zvířat. Ke krajině přistupuje tak, aby z ní něco měly i další generace, proto některé plochy nechává odpočinout i několik let, v okolí polí buduje remízky a meze a v případě velkého mokra na pole nevjíždí těžkou technikou. Sběr plodin navíc probíhá ručně do dřevěných bedýnek.

Kromě klasické zeleniny pěstuje Hanka na svých polích i čerstvé bylinky a trvalky v bio kvalitě. Můžete vyzkoušet třeba šalvěj lékařskou. I když ji má většina z nás spojenou hlavně s čajem, který pomáhá při nachlazení, horečkách i žaludečních problémech, tak tady její použití rozhodně nekončí. Díky své silné aromatičnosti i chuti se totiž hodí i k přípravě různých pokrmů. Výborně ochutí kachní, husí, ale i vepřové nebo telecí maso, skvělá je také jako součást nádivek, omáček a k ochucení sýrů.

Další je třeba libeček, kterému se přezdívá české maggi. Je proto přímo předurčen do vývarů a dalších polévek. Výtečně chutná s novými vařenými bramborami, jen tak se solí a máslem, ale dá se použít místo petržele nebo celerové nati. Zajímavé je i libečkové pesto s piniovými oříšky.

Pokud hledáte chuťově méně výraznou snadněji využitelnou rostlinku, tak není nic lepšího než čerstvá pažitka od Hanky Součkové. Nejlépe chutná na čerstvém chlebu s máslem či tvarohem, doladí jídla z ryb, hodí se do míchaných vajíček nebo salátů.

Zeleninu, bylinky a další z farmy Hanky Součkové si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.

Redakce FFN