Druhou metodou výroby sektů je transferová metoda nebo- li metoda kvašení v lahvích. Pro výrobu cuvée tzv. transferovou metodou vybírají sklepmistři z Rotkäppchen pouze prémiové odrůdy. Zrání probíhá ve skalních sklepeních pod vinařstvím, kde víno minimálně devět měsíců dozrává na kvasnicích. Principem této metody je, že se vína z láhví vyprázdní do tanků, kde se odstraní kal způsobený zráním na kvasnicích a až poté se víno z tanků stáčí do láhví.

Jak by měla být lahev sektu vychlazená
Aby se bublinky a buket optimálně rozvinuly, musí být sekt vychlazen na správnou teplotu. Ideální je sekt den před podáváním vložit do lednice, nepoužívejte mrazák. Teplota při podávání by měla být nižší, než je doporučená teplota konzumace, protože ihned po nalití do sklenice se sekt ohřívá o dalších pár stupňů. Ideální teplota podávání šumivých vín je 5°C. Aby vám sekt vydržel v co nejvhodnější teplotě co nejdéle, použijte chladicí nádobu, kterou naplníte směsí ledu a vody.
Rotkäppchen doporučuje rozlišovat teploty:
Bílý sekt: 5-7°C
Růžový sekt: 6-8°C
Červený sekt: 9-11°C

Z jakých sklenek si sekt nejlépe vychutnáme
Každé víno potřebuje odpovídajícího partnera v podobě vinného skla. Správný tvar a kvalita sklenice dokáží podtrhnout zážitek z vína, které se díky ní dokáže ukázat v plné své podobě a projevit tak maximálně svůj potenciál. Sekty Rotkäppchen si nejlépe vychutnáte ze štíhlých, vysokých sklenic – tzv. flétnových nebo ze sklenic mírně tulipánovitého tvaru, ve kterých se buket velice dobře rozvine a udrží. Vybírejte tenkostěnné sklo bez barvy a motivů, jedině tak uvidíte skutečnou barvu sektu a budete moci pozorovat živelnost bublinek řetízkujících na roztančenou hladinu vína.
Často mívají sklenice na šumivá či perlivá vína na svém dně tzv. šumivý bod. Jedná se o – okem téměř neviditelné – zdrsnění skla, které podporuje intenzivnější perlení sektu.  
Sklenici držíme za nožku, čili stopku, nikoli za kalich tedy stěny, abychom jej nezahřívali.
Pokud nechcete bránit tvorbě bublinek, neměli byste při mytí používat čisticí prostředky, takže nedoporučujeme sklenice dávat do myčky, ani je mýt ve vodě se saponátem. Jednak může myčka sklo poškrábat a pak kvůli mycím přípravkům mohou být narušeny senzorické vlastnosti vína.
Raději sklenice myjte čistou horkou vodou a následně utřete jemnou utěrkou. Přirozená nedokonalost ručního leštění skla není na škodu, naopak nedokonalosti podpoří intenzivnější perlení.

Facebook

S čím šumivé víno párovat
Sekt velmi vděčným nápojem. Hodí se k předkrmu např. v podobě salátu, hlavnímu jídlu jako např. rizotu či pastě s mořskými plody či k desertu nejlépe v podobě jemných sýrů. Nejlepší ale je, když si různé kombinace vyzkoušíte sami. Záleží také na tom, jaký sekt – resp. s kolik gramy zbytkového cukru zrovna pijete. Nejsladší verze skvěle doprovodí sladké pokrmy/ dezerty. Rozhodně se ale žádné hranice nekladou, takže je jen na vás, s čím si sekt nakombinujete, s čím vám bude nejvíc chutnat. Rozhodně není třeba konzumaci sektu omezovat na slavnostní příležitosti, dokáže rozjasnit i běžný pracovní den. Ideální je pak na návštěvy a také jako dar.

Redakce FFN