Facebook

Toto malé vylepšení domácí kuchyně ve tvaru pistole či malé vrtačky dovede díky elektrickému zdroji z baterií (2xAA) rozpálit štěpky z voňavého dřeva v malé násypce a pomocí krátké hadice zavést kouř tam, kam potřebujete. Může to být do plastového sáčku, pod poklici hrnce či pod skleněný poklop. Lze tak ochutit už hotová jídla, aniž bychom je jinak, než zauzením změnili, protože kouř je studený. To je výhodné třeba u zauzení zmrzliny nebo ledových koktejlů.

Výrobník kouře u pistole je dvourychlostní a součástí balení jsou krom potřebných dvou kusů baterií typu AA i dvě kovové dózy se dvěma druhy dřevěných štěpek, přičemž každá dávka je na dvanáct udících cyklů. Ty z jabloně mají mírně sladkou vůni, která se hodí na zauzení jemného masa, koktejlů nebo pohárů se zmrzlinou. Dřevo bílého ořechu zase poskytuje silnou a zemitou vůni, vhodnou zejména pro hovězí nebo vepřová masa, popřípadě na zeleninu.

Bourbon zmrzlina

Ingredience:

  • 300 g kompotovaných nadrobno nasekaných třešní
  • 4 cl bourbonu
  • 0.5 l smetany
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru
  • 2 g želatiny

 

Postup:
Želatinu necháme nabobtnat, a všechny ingredience zahřejeme ve vodní lázni za stálého šlehání. Necháme vychladnout a občas opět prošleháme. Nemáme-li zmrzlinový strojek, pomůže vložení kovové nádoby s polotovarem krému do větší nádoby s prosoleným ledem. Opět dobře šleháme, přičemž nejméně dvakrát obsah pod pokličkou nakouříme jablečnými štěpkami. Dokonale prošlehané dáme vymrazit.

Zauzený dip
Ingredience:

  • menší hlavička česneku
  • 2 žloutky
  • Lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
    Sůl a pepř na dochucení
     

Postup:
Česnek rozmělníme a s dalšími ingrediencemi dokonale vyšleháme. Nakuřujeme pomocí štěpek z ořechového dřeva.

Zauzené jerky

Ingredence:

  • 300 g hovězího z květové špičky
  • 10 g himálajské soli
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu

Postup:
Maso nakrájíme na plátky nanejvýš tři milimetry silné, prosolíme a okořeníme. Necháme odpočinout v lednici několik hodin. Šťávu slijeme a plátky masa rozložíme do sušičky. Maso bychom měli vyndat tehdy, až se ještě nebude lámat, ale nesmí se už ani samovolně ohýbat. Vložíme ho do mikrotenového sáčku a opět podle chuti zakouříme štěpky ořechového dřeva.

O značce Sage:
Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty jsou prodávány ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinul jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.
Na česky trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování jsou všechny produkty dodávány s tříletou zárukou. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko je značka Sage zastupována exkluzivně společnosti Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

Redakce FFN

www.sagecz.cz