Miele přináší inspiraci v podobě receptů a tipů na vynikající dobroty, ať už jde o klasické vykrajované cukroví nebo křehké vanilkové rohlíčky. Chcete letos vyzkoušet něco nového? Pak se s chutí pusťte do naší fantastické vánoční štoly!

Facebook

Vykrajované cukroví (70 ks)

Ingredience: 250 g pšeničné hladké mouky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 80 g cukru, 8 g vanilkového cukru, 1 sklenička rumového aroma/rumu, 3 PL vody, 120 g měkkého másla

Postup:
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Se zbývajícími přísadami rychle vyhněteme hladké těsto a necháme stát nejméně 60 minut na chladnem místě. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrojíme cukroví a položíme na pečicí plech. Plech s cukrovím vložíme do rozehřáté trouby (140–150 °C ) a pečeme cca 25-30 minut.

Stříkané pečivo (50 ks)

Ingredience: 160 g měkkého másla, 50 g hnědého cukru, 50 g moučkového cukru, 8 g vanilkového cukru, špetka soli, 200 g pšeničné hladké mouky, 1 bílek

Postup:
Z másla vymícháme krém. Přidáme cukr, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a mícháme, dokud nevznikne měkká hmota. Vmícháme mouku a nakonec bílek. Těsto dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme asi 5–6 cm dlouhé proužky, které vkládáme na pečicí nebo univerzální plech. Stříkané pečivo vložíme na plechu do předehřáté trouby (150–160 °C) a pečeme dozlatova cca 23–30 minut.

Vanilkové rohlíčky (2 plechy)

Ingredience: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g cukru, 100 g mletých mandlí

Na vyválení: 70 g vanilkového cukru

Postup:
Z mouky, másla, cukru a mandlí uhněteme hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladit. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z první oddělíme male porce přibližně po 7 g. Vytvarujeme do válečku, z něj poté vytvoříme rohlíček, který položíme na pečicí plech. Plech s vanilkovými rohlíčky zasuneme do trouby a pečeme do světle žluta cca 12–17 minut (horní/spodní pečení 170 °C, 2. úroveň odspodu). Ještě teplé rohlíčky obalíme vanilkovým cukrem. Postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.

Štola (15 porcí)

Ingredience: 42 g čerstvého droždí, 8 g vanilkového cukru, 70 ml vlažného mléka (3,5 %), 200 g rozinek, 50 g nasekaných mandlí, 50 g citronátu, 50 g oranžátu, 2–3 PL rumu, 275 g másla, 500 g hladké mouky

špetka soli, 100 g cukru, 1/2 ČL nastrouhané kůry z citronu, vejce

Na potření:  75 g másla

Na dozdobení: 50 g cukru

Na posypání: 35 g moučkového cukru

Postup:
Droždí a vanilkový cukr rozpustíme v mléce a přikryté necháme kynout 15 minut. Rozinky, mandle a oranžát smícháme s rumem a necháme stranou. Mléko s droždím vyhněteme s máslem, moukou, solí, cukrem, kůrou z citronu a vejcem tak, aby vzniklo hladké těsto. Krátce vmícháme citronát, rozinky a mandle s rumem. Těsto v míse vložíme do trouby, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout (horní/spodní pečení 30 °C, 60 minut). Z těsta na troše mouky vytvarujeme štolu o průměru asi 30 cm. Položíme na pečicí plech, vložíme do trouby a pečeme na 150–160 °C cca 55–65 minut). Rozpustíme máslo na potření, štolu tím ještě za horka potřeme a posypeme cukrem. Necháme vychladnout a na závěr hustě poprášíme moučkovým cukrem.

Redakce FFN a www.miele.cz