Domácí listové těsto – to je výzva
Pokud přemýšlíte, čím ohromíte své blízké, máme pro vás řešení. S těmito slanými tyčinkami třikrát jinak jistě neuděláte krok vedle. V trojkombinaci bazalkového pesta, parmazánu a suga s čedarem si přijde na chuť každý. Nadýchané, křupavé a na jazyku se rozplývající. To jsou ony, v hlavní roli s domácím listovým těstem! Ačkoliv se to zpočátku může zdát jako pekařská výzva, s naším jednoduchým receptem to zvládne opravdu každý. A jakmile domácí listové těsto jednou ochutnáte, už po žádném kupovaném nikdy nesáhnete.

Facebook

Kvalitní mouka aneb základ každého pekařského úspěchu
Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak i mouka je pokaždé trochu jiná. Je to normální. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok. Stále kvality mouky Babiččina volba využívá také známý pekař a cukrář, mistr ve svém oboru, Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem značky.

Ingredience:

Na listové těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba
  • 250 g vychlazeného másla
  • 250 g změklého másla
  • 2 dl vody
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžička soli

Na náplně:

  • rajčatové sugo nebo kvalitní kečup
  • sušené oregano nebo směs italských bylinek
  • kvalitní vyzrálý čedar
  • bazalkové pesto
  • parmazán a piniové oříšky
  • rozšlehané vejce
  • mák, kmín, vločková sůl, sezam

Na tyčinky:
Náplně můžete měnit a upravovat podle aktuální chuti i obsahu ledničky. My jsme připravili 3× jinak tyčinky v italském stylu.
Pro kroucené tyčinky rozřežte plát těsta na 2 cm silné proužky. Potřete sugem nebo kečupem, posypte kořením a nastrouhaným sýrem. Poté zatočte a položte na plech. Můžete ještě zamotané pomašlovat a znovu posypat čedarem.
Na tyčinky s pestem stačí rozetřít pesto na vyválený plát těsta, nebojte se dát větší vrstvu. Posypte piniemi a strouhaným parmazánem. Nařežte na kosočtverce nebo jiné menší tvary.
Poslední tyčinky jsou parmazánové, ty nejprve potřete rozšlehaným vejcem, poté posypte parmazánem a zdobte sezamem, mákem nebo jinými semínky.
Tyčinky pečte na 180 °C asi 10 minut dozlatova.

Příprava listového těsta:
K prosáté mouce přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu. Přísady nejdříve propracujte prsty a pak uhněťte tuhé těsto. Buď se do toho pusťte ručně, nebo za sebe nechte 8–10 minut pracovat hnětač. Vytvořte hroudu, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.

Dobře vychlazené máslo dejte mezi dvě fólie a rozválejte válečkem do pravidelného obdélníku. Z těsta vyválejte také pravidelný obdélník dvakrát větší než obdélník másla. Máslo na obdélník položte a překryjte tak, aby bylo máslo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválejte do délky tak, aby vznikl úzký obdélník. Ten pak na sebe co nejpřesněji třikrát přeložte. Těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.

Vyndejte těsto z lednice, pár minut počkejte a opět ho rozválejte na úzký obdélník, složte ho a dejte vychladit. Celý postup ještě jednou opakujte. Těsto je hotové.

Redakce FFN