Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví, regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody. Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.

Facebook

Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek. Tradiční i méně známé recepty s dýněmi najdete na webu www.kaufland.cz. Například tyto. Dobrou chuť.

Dýně mexická – na polévky i zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace

Dýně hokaido – výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor. Dýně hokaido je možné jíst také se slupkou. Ušetříte si tak práci s loupáním a ušetříte potravinový odpad. Stačí ji důkladně omýt.

Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky. Ze všech dýní má nejvýraznější chuť.

Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů. Díky svému hruškovitému tvaru má v sobě málo semínek, ale o to víc chutné dužiny.

Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety

Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny

Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek    

Dort z dýně a hrušek
Ingredience na těsto:
70 g změklého K-Jarmark másla, 50 g, moučkového cukru, 1 žloutek, 130 g mouky, tuk na vymazání formy
Náplň: 2 zralé hrušky, 300 g dýňové dužiny (např. hokaido), 2 lžičky citronové šťávy
Poleva: 2 K-Jarmark vejce , 100 ml K-Jarmark mléka , 50 g cukru, 1 šálek crème fraîche (nebo tučné zakysané smetany na vaření), 50 g K-Jarmark tvarohu , 3 lžíce kukuřičného škrobu, 1 špetka mletého kardamomu, 1 špetka mletého nového koření, 2 lžíce moučkového cukru na ozdobu

Postup:

  1. Suroviny na těsto uhněteme, zabalíme do fólie a necháme asi 60 minut chladit.
  2. Hrušky oloupeme a rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, hrušky a dýňovou dužinu nakrájíme na úzké, rovnoměrné měsíčky a pokapeme citrónovou šťávou.
  3. Těsto rozválíme a vyložíme jím dno a boky vymazané dortové formy (průměr cca 26 cm). Hrušky naaranžujeme a dýně rozmačkáme na základnu do vějířovitého tvaru.
  4. Na polevu vyšleháme vejce, mléko, cukr, crème fraîche, tvaroh, kukuřičný škrob, kardamom a nové koření, rozetřeme na hrušky a dýni a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C (plynová stupeň 3, horkovzdušná 160 °C) na asi 45 až 50 minut a pečeme dozlatova.
  5. Dort necháme vychladnout na mřížce, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Dýňová pomazánka s tvarohem
Ingredience: 100 g dýně, 1 lžíce K-Classic rostlinného oleje, půl stroužku K-Jarmark česneku , šťáva z půlky citronu, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 100 g K-Jarmark plnotučného tvarohu , 1 lžíce K-Jarmark majonézy , sůl a pepř
Postup: Dýni rozkrojte a vydlabejte. Nakrájejte na menší kusy. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte lžící oleje a pečte 20 minut na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte s tvarohem, česnekem, citrónovou šťávou, rozmarýnem a majonézou. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s pečivem a čerstvými bylinkami.

Dýňovo-kokosová krémová polévka
Ingredience: 800 g dýně (hokaido, mexická atp.), 1 střední K-Jarmark cibule, 1 červená chilli paprička, 10 g zázvoru, 1 lžíce K-Jarmark másla , 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari , 2 bio pomeranče, 600 ml zeleninového vývaru, 250 ml kokosového mléka, 1 jarní K-Jarmark cibule , 2 lžíce sušeného koriandru, 2 lžíce pražených dýňových semínek, 2 lžíce praženého sušeného kokosu, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:

  1. Dýni omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné proužky. Chilli papričku omyjte, podélně rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej a orestujte na něm proužky cibule, až zesklovatí. Přidejte nakrájený zázvor, proužky chilli a dýni a zprudka opékejte asi 2 minuty. Poprašte kari a zalejte zeleninovým vývarem.
  3. Z jednoho omytého pomeranče nastrouhejte kůru a z obou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte do polévky. Vařte asi 12 minut při střední teplotě, dokud dýně nezměkne.
  4. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na jemná kolečka. Polévku promíchejte, přidejte kokosové mléko a znovu přiveďte k varu. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Polévku nalijte do polévkových misek a podávejte ozdobenou jarní cibulkou, koriandrem, dýňovými semínky a strouhaným kokosem.

Hlívový guláš s brambory a dýní
Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek K-Jarmark česneku , 300 g K Jarmark hlívy ústřičné, 150 g dýně, 100 g K-Jarmark brambor, 1 lžíce K-Classic rostlinného oleje, 1 lžíce K-Classic hladké pšeničné mouky
1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky sladké mleté papriky, 600 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř na dochucení, 100 ml K-Jarmark smetany na vaření nebo rostlinnou alternativu smetany – K-take it veggie

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky. Hlívu, dýni a brambory nakrájejte na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte olej. Orestujte nejdříve cibuli a česnek. Pak vmíchejte dýni, brambory a hlívu.
  3. Jakmile zelenina a hlíva zezlátne, přidejte mouku, kmín, papriku a vlijte vývar. Vařte 20 minut.
  4. Guláš osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Podávejte s pečivem.


Pizza Bianca s dýní, špenátem a mozzarellou
Ingredience na těsto:
250 g pšeničné mouky, typ 405, 2 špetky cukru, 0,5 lžičky soli, 1 balení sušeného droždí, 150 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, mouka na pomoučnění pracovní plochy
Obloha: 200 g dýně hokaido, 4 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 150 g čerstvého sýra K-Jarmark, 1 červená cibule, 200 g mozzarelly K-Classic, 50 g baby špenátu, pepř
Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. Zalijeme vodou, olivovým olejem a rukama vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Nyní umyjeme dýni, osušíme, rozpůlíme, zbavíme jadřince a dužinu nakrájíme na tenké měsíčky. Ty rozložíme na plech, potřeme půlkou olivového oleje a přepečeme asi 15 minut. Poté plech vyndáme a zvýšíme teplotu trouby na 240 °C.
  3. Česnek si oloupeme a nakrájíme. Smetanový sýr smícháme s česnekem, zbytkem olivového oleje, vyšleháme metličkou a dochutíme solí a pepřem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky.
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a oba rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tenké placky. Pomocí stěrky na placky rovnoměrně rozetřeme směs ze smetanového sýra a česneku. Obě takto připravené pizzy ozdobíme měsíčky dýně a kolečky cibule. Mozzarellu natrháme na kousky a rovnoměrně rozdělíme na pizzy.
  5. Obě pizzy dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 240 °C (horní/spodní ohřev) na střední mřížce asi 15 minut.
  6. Špenát propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pomocí kuchyňských nůžek špenát nastříháme na menší kousky (nebo nasekáme nožem) a upečené pizzy s ním posypeme. Pizzy nakrájíme a podáváme.

Redakce FFN

www.kaufland.cz