A pokud tápete, do jakého pokrmu se pustit, vyzkoušejte naše originální recepty připravené kuchařem Hugo Hromasem. Uvidíte sami, že z nejrůznějších partií, třeba i z těch, se kterými jste zatím neměli tolik zkušeností, připravíte v pohodlí domova doslova mistrovské dílo.

Facebook

Jak docílit skutečně vytříbeného výsledku? Myslete na kvalitu! V nákupních uličkách vašich oblíbených supermarketů hledejte regály s produkty ekologického zemědělství, které jsou viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Při pěstování biopotravin není používána zbytečná chemie, umělá hnojiva ani pesticidy. Zvířata v ekologických chovech zase tráví svůj život v přirozených podmínkách dle zásad tzv. animal welfare. Chtěli byste proniknout do světa ekologické produkce ještě o něco více? Pak rozhodně navštivte stránky myjsmebio.cz!

Barevné čili z plece
Suroviny:
1 kg BIO hovězí vysoké plece, 8 ks sušených chilli papriček (ancho, pasilla, guajillo), 6 stroužků česneku, 2 bobkové listy, 1 lžíce mletého římského kmínu, snítka šalvěje, čerstvé oregano, 1 l vývaru, 1 dl olivového oleje, sůl, pepř
Postup:

  • Pálivé papriky zalijte 3 decilitry vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut spařit, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
  • Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém, těžkém hrnci.
  • Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu, nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
  • Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

Hovězí krk na červeném víně
Suroviny:1 kg BIO hovězího krku, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 snítka tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 1 bobkový list, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 láhev červeného vína Barolo, olivový olej, sůl, mletý pepř
Postup:

  • Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
  • Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
  • Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
  • Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.

Hovězí na burgundský způsob
Suroviny:1,5 kg loupané BIO plece, 200 g neuzené slaniny, 100 g másla, 10 šalotek, 2 velké mrkve, 1 rajče, 2 stroužky česneku, 1 pórek, 2 hřebíčky, 4 lžíce mouky, 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir, 300 g krémových žampionů, svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka), sůl, mletý pepř
Postup:

  • Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
  • Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte.
  • Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
  • Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte.
  • Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.

Hovězí na kávě
Suroviny: 800 g BIO hovězího karabáčku, 500 g mrkve, 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 rajče, hrst namočených datlí, kousek čerstvého zázvoru, špetka mletého kardamomu, špetka mletého římského kmínu, špetka mletého koriandru, kousek celé skořice, 1 pálivá paprička, 2 ristretta (100% Arabica), 3 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, mletý pepř
Postup:

  • Hovězí karabáček nakrájejte na kostky jako na guláš. Maso promíchejte s kořením, nastrouhaným zázvorem a česnekem, na plátky nakrájenou cibulí a na větší kousky nakrájenou mrkví. Podle chuti osolte a opepřete, přihoďte celou pálivou papričku a rajče nakrájené na kostky.
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a celou směs masa, koření a zeleniny restujte, dokud nepustí šťávu. Hrnec přiklopte a duste za občasného podlévání (pokud to bude nezbytné), dokud maso nezměkne.
  • Když je maso měkké, vmíchejte vypeckované a namočené datle a kávu. Krátce prohřejte a můžete podávat s rýží nebo kuskusem.

Kotlíkový guláš
Suroviny: 1 kg BIO hovězí kližky, 0,8 kg cibule, 0,5 kg bílé papriky, 1 rajče, 1 větší brambora, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprika, 2 lžíce jemně mleté růžové papriky (ideálně paprika z Kalocsi), sůl, mletý pepř
Postup:

  • Maso nakrájejte na kostky a smíchejte s oloupanou cibulí nakrájenou na plátky, rozdrcenými stroužky česneku, rajčetem, paprikami nakrájenými na kostičky a celou chilli papričkou. Směs osolte, opepřete a nechte 2–3 hodiny odležet (můžete nechat i přes noc).
  • Odleželou směs masa a zeleniny vložte do kotlíku na mírný plamen a dejte dusit. Jakmile se vydusí šťáva, podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a občas míchejte ode dna. Jakmile maso změkne a šťáva je silná, přidejte jednu bramboru nakrájenou na plátky a vařte, dokud se nerozpadne a nezahustí šťávu.
  • Posypte hladinu horkého guláše mletou paprikou, promíchejte a podávejte s pečivem.

Nízké žebro na švestkách
Suroviny:1 kg nízkého žebra v bio kvalitě nakrájeného na kousky, 1 červená cibule, 1 šálek sušených švestek bez pecek, 4 lžíce drcených mandlí, 1 lžíce sezamových semínek, 2 lžíce medu, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky zázvorového prášku, 1 lžička skořice, 4 šálky hovězího vývaru, 0,5 šálku bílého vína, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl
Postup:

  • Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
  • Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
  • 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
  • Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.

Náš tip:
Tápete, jaké maso zvolit na guláš, které upéct jako roládu a z čeho připravit hovězí po burgundsku? Slova jako rump steak nebo striploin jsou vám cizí? Pro tentokrát neskončete u obav, že bude hovězí příliš tuhé, moc propečené nebo zcela vysušené. Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí.

Udělali jsme to za vás! Inspiraci hledejte pod QR kódem na vybraných produktech a na webu myjsmebio.cz/inspirace-z-bio-hoveziho, kde na vás čekají praktické informace, rady, tipy i 50 vynikajících receptů.

Redakce FFN

 


 

 

Fotogalerie k článku