Přestože jsme zvyklí tuto surovinu přidávat hlavně ke slaným pokrmům, ingredience, které majonéza obsahuje, běžně při pečení používáme. Jedná se o vajíčka, či olej. Díky tomu si dobře rozumí s čokoládou, proto přikládáme recept na zmiňovaný čokoládový dortík. Zelenina v dezertu zní taky zvláštně, ale mrkev už spoustu z nás přesvědčila, že i v dortech je její místo. Nejen, že dodá těstu hezkou barvu a chuť, ale zvlhčuje jinak suchá těsta. Vyzkoušejte proto i výborné mrkvové cupcaky s krémem. Pokud vaše děti zeleninu odmítají, ve formě dortíku ji určitě neodřeknou, obzvlášť pokud jim povíte, že by takový mrkvový dortík snědl i velikonoční zajíček.

Facebook

Hrnkový čokoládový dortík s majonézou

Suroviny na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, ¼ hrnku holandského kakaa, 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana, 1 sklenice (225 ml) Majonézy Vitana, 1 ks Vanilkový cukr Vitana, 1 hrnek vody

Suroviny na krém:1 hrnek másla v pokojové teplotě , ½ hrnku holandského kakaa, 1 ks Vanilkový cukr Vitana , 2 hrnky cukru moučka , ½ hrnku mléka, popřípadě více dle potřeby

Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C. Obdélníkovou formu o velikosti zhruba 30 ´ 25 cm vymažeme a vysypeme moukou. Ve velké misce smícháme prosátou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Ve střední misce šlehací metlou spojíme majonézu, vanilkový cukr a vodu v jemnou tekutinu. Tekutou směs pomalu přidáváme do suché směsi a mícháme, dokud nevznikne hladké středně tekuté těsto. Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 30 minut. Pomocí špejle se ujistíme, že je těsto dostatečně propečené. Pokud je suchá, můžeme vytáhnout z trouby. Korpus musíme nechat vychladnout. Krém připravíme tak, že máslo, cukr a kakao vyšleháme do pevného krému a postupně přidáváme mléko. Krém natřeme na vychladlý korpus a nakrájíme na řezy.

Mrkvové cupcaky

Suroviny:180 g hladké mouky , 2 lžičky Skořice mleté Vitana , 2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana , 2 lžíce medu , 70 ml kokosového oleje , 1 ks Vanilkový cukr Vitana , 100 ml mléka, 2ks vejce, 120 g nastrouhané mrkve najemno

Na krém:120 g neochucené lučiny , 250 g polotučného tvarohu , 3 lžíce moučkového cukru, 1 Vanilkový moučkový cukr Vitana

Postup: Troubu předehřejeme na 170 °C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici a prášek do pečiva a důkladně promícháme. V menší misce vyšleháme med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce. Obsah menší misky přilijeme do mísy s moukou. Směs spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev. Mícháme, dokud se vše důkladně nepropojí. Těsto rozdělíme do dvanácti formiček na muffiny a dáme péct. Pečeme 20–25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené otestujeme špejlí. Suroviny na krém dáme do misky a vyšleháme do hladka. Krém naneseme na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou. K dekoraci použijeme marcipán nebo hotové zdobení.

Poctivá majonéza Vitana
Každý ví, že bez vajíček to nejsou správné Velikonoce, tak proč si nepřipravit na velikonoční tabuli plněná vejce nebo vajíčkovou pomazánku? A tyto recepty se neobejdou bez poctivé majonézy. Značka Vitana nabízí majonézu kromě klasického balení ve skle (425 ml a 225 ml) i v menším balení (90 ml), abyste se nemuseli po Velikonocích trápit se zbytky. 

Vanilkový cukr Vitana
Vanilkový cukr je nezbytnou součástí celé škály moučníků a krémů, ale třeba také vánočního sladkého pečiva. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že jako jeden z mála dostupných na tuzemském trhu obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilínové aroma.

Skořice mletá Vitana
Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé a nasládlé koření, které váš dezert pozvedne a příjemně rozehřeje. Kromě dezertů se vyplatí mít skořici při ruce během přípravy svařeného vína či horké čokolády.  

Kypřicí prášek Vitana
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. 

Redakce FFN

www.vitana.cz