Díky fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.

Facebook

Prosluněné Řecko v podobě typických souvlaki vás přenese na terasy u bíle omítnutých domků s modrými střechami a okenicemi. Kde vás navnadí mořský vzduch, ale těšit se budete především na typicky známé čerstvé ingredience, voňavé právě utržené bylinky a šťavnatou ale na skus křupavou zeleninu. Mexickou kuchyni si přivoláte na talíř se zapečenými batáty se směsí z mletého kuřecího masa a aromatickým kořením. A pokud vám chybí francouzská kuchyně, tak se ponořte do vůně slaných koláčů zvaných quiche. Velkým pomocníkem v kuchyni při přípravě těchto vybraných receptů vám bude jeden z velmi oblíbených produktů na trhu Kuřecí steak bez kůže mletý od Drůbežářského závodu Klatovy.

Quiche s mletým kuřecím masem
Co budete potřebovat na těsto:

  • 100 g másla  +  na vymazání formy
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g vody

Co budete potřebovat na náplň:

  • 350 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
  • 100 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 10 g sádla
  • sůl a pepř
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 130 g goudy
  • hrst parmazánu

Postup:

1/ Těsto: Máslo nechte povolit a společně s moukou zpracujte na drobenku (ručně nebo v kuchyňském robotu). Poté přidejte vodu a vypracujte pružné těsto.

2/ Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat.

3/ Mezitím si připravte věci na náplň. Cibuli najemno nakrájejte. Rozpalte si pánev, vložte do ní sádlo a poté, co stáhnete na menší výkon, přidejte cibuli a následně i slaninu.

4/ Restujte asi 5 – 8 minut dozlatova a poté přidejte kuřecí mleté maso, osolte a opepřete. Na chvíli opět zvyšte výkon a orestujte maso, tak aby bylo hotové. Všechnu šťávu nechte vyvařit. Následně přidejte koření, papriku, oregano, bazalku a česnek nakrájený najemno. Smíchejte s masem a pak nechte vychladnout.

5/ Předehřejte si troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Připravte si formu na koláč či dort, ideálně 26 cm v průměru. Vyložte ho pečícím papírem a nebo vymažte máslem.

6/ Těsto vyndejte z lednice a vyválejte. Přendejte do formy na dno a vytvarujte asi 2 cm okraj. Propíchejte těsto vidličkou a dejte na 12 minut do trouby.

7/ Těsto se předpéká a mezitím dodělejte náplň. Do mísy nalijte smetanu, přidejte vejce a důkladně prošlehejte. Poté přidejte goudu i parmazán a opět promíchejte. Nakonec přidejte maso a opět zamíchejte.

8/ Vyndejte po 12 minutách předpečené těsto a přidejte na něj náplň, uhlaďte stěrkou a vložte opět do trouby, kterou stáhněte na 170 °C a znovu pečte 25 – 30 minut do zlatohnědé barvy. Podávat můžete teplé i studené.

Řecké souvlaki s grilovanou zeleninou a bulgurem

Co budete potřebovat:

  • cuketu
  • lilek
  • cherry rajčátka
  • 2 druhy papriky
  • červenou cibuli
  • 250 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
  • 2 lžíce zakysané nebo normální smetany
  • oregano, tymián, římský kmín, sušený česnek, můžete přidat i pískavici,
  • pepř a sůl,
  • řecký jogurt a okurku,
  • špejle,

Postup:
1/ Smícháme mleté kuřecí maso s pepřem, solí, smetanou, koření a sušeným česnekem. Pořádně vše promácháme a budeme se snažit udělat malé válečky, které napícháme na špejle. Potom maso dáme péct do trouby, dokud nezezlátne. Nejlépe ze začátku na vysoký stupeň a potom troubu snížit na 180 °C. Asi tak 30 – 40 minut.

2/ Mezitím si připravte zeleninu, kterou nakrájejte na kousky a buď orestujte na olivovém oleji v pánvi, nebo grilovací pánvi. Také ji můžete dát do kontaktního grilu po plátkách nebo 15 minut před dopečením masa přidat do trouby k masu.

3/ Z řeckého jogurtu a nastrouhané vyždímané okurky si můžete připravit domácí tzatziki, okořeňte, přidejte sušený česnek a kapku citronové šťávy. Podávat můžete s uvařeným bulgurem nebo pita chlebem.

Pečené batáty plněné mexickou směsí s mletým kuřecím masem

Co budete potřebovat:

  • 2 střední batáty
  • 1 cibuli
  • 10 g sádla
  • ½ konzervy červených fazolí
  • ½ konzervy kukuřice
  • 2 stroužky česneku
  • svazeček jarní cibulky
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 limetka
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl, pepř
  • 250 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy

Postup:
1/ Předehřejte si troubu na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Batáty si rozpulte a vyskládejte na plech vždy rozkrojenou částí navrch. Pečte asi 1 hodinu.

2/ Po upečení nechte 5 minut batáty zchladnout a poté z nich vydlabejte vnitřek, který si dejte do misky. Slupky opět vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut dokřupava.

3/ Mezitím si najemno nakrájejte cibuli. Poté na pánvi rozpalte trochu sádla a vsypte cibuli. Nechte ji zezlátnout a přidejte kuřecí mleté maso. Maso orestujte tak, aby bylo už hotové.

4/ V misce rozmačkejte vnitřek batátů. Propláchněte fazole a kukuřici ve studené vodě a nechte okapat, poté přidejte do misky. Oloupejte česnek a rozdrťte ho najemno. Chilli papričku nakrájejte na malé kousky společně se zelenými stonky jarní cibulky. Vše promíchejte se směsí v misce.

5/ Přidejte římský kmín, koriandr, papriku, sůl, pepř a vymačkejte do směsi šťávu z limetky. Následně promíchejte s masovou směsí.

6/ Batátové „loďky“ vyndejte z trouby a naplňte směsí.

 

Redakce FFN

 

 

 


 

Fotogalerie k článku