Zjistíte ale, že základem tradiční české kuchyně je pár druhů koření a není třeba zvláštních nákupů. Stačí opravdu dobrý kmín a pepř, voňavá majoránka, petržel, tymián… Zbytek už půjde velmi snadno od ruky, protože tradiční recepty vůbec nemusí být komplikované.

Nedržíte půst na Štědrý den? Dejte si kubu, postní jídlo
Na dochucení tradičního kuby si vystačíte s majoránkou, pepřem, kvalitním českým kmínem a česnekem.

Facebook

Těsto: 300 g krup, 50 g sušených hřibovitých hub, 3 dcl sádla nebo oleje, 2 menší cibule, ¾ l vody, špetka majoránky Vitana, čerstvě mletý pepř, lžička drceného kmínu Vitana, český kmín, půl paličky česneku

Postup:                                                                                 
Kroupy propláchneme ve studené vodě. Na sádle, popřípadě na oleji v hrnci dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté kroupy a krátce osmahneme. Osolíme, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Houby nakrájíme na menší kousky, orestujeme na másle a lehce podlijeme vodou. Krátce podusíme a vše smícháme s uvařenými krupkami. Přidáme kmín, prolisovaný česnek a majoránku. Směs vložíme do vymaštěné zapékací formy a při teplotě 180 °C zapečeme do zlatohněda.

Kapr načerno na štědrovečerní stůl

Hřebíček, tymián, pepř, nové koření a bobkový list jsou voňavým základem pro tento staročeský vánoční recept.

Ingredience: 2 lžíce másla, kořenová zelenina (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel), nastrouhaná, 1 cibule, nadrobno nakrájená, 2 lžíce krupicového cukru, směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list) Vitana, 2 kolečka citronu i s kůrou, 25 ml octa, 750 ml rybího vývaru nebo vody, 6 porcí kapra, osolených, 4 lžíce povidel, 100 g sušených švestek, pokrájených, 50 g loupaných mandlí, nasekaných, 20 g rozinek
50 g vlašských ořechů, nasekaných
2 lžíce strouhaného perníku

Postup:
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přidáme koření, citron a minutu opékáme. Pak přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijeme vývarem nebo vodou a zvolna 5 minut povaříme. Do vroucí omáčky přidáme kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení dusíme. Poté rybu vyjmeme, do omáčky přimícháme povidla a perník a necháme ještě 10 minut provařit.
Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povaříme asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujeme a vmícháme do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou, a pokud se nám zdá výsledná omáčka řídká, můžeme ji zahustit perníkem. Před podáváním kapra ohřejeme v páře a přelijeme teplou omáčkou. Jako přílohu si můžeme dát bramborové šišky nebo tradiční houskový knedlík.

Svatoštěpánská husa na švestkách
Na tuto skvělou pečeni uplatníte hřebíček, majoránku, tymián a jalovec.

Ingredience: 1 středně velká husa (vykuchaná a dobře očištěná), 5 lžic másla, 1 nahrubo nasekaná cibule , 3 cibule nakrájené na měsíčky, 5 jalovčinek (kuliček jalovce), 4 hřebíčky, 1 lžička majoránky, 1 lžíce kukuřičné mouky, 100 ml vody, 100 g sušených švestek (vypeckované a nakrájené na kostičky), 2 kyselá jablka (zbavená jadřince a nakrájená na kostičky), 1 snítka tymiánu Vitana, špetka soli, špetka čerstvě mletého pepře

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Husu naporcujeme, osolíme, opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přendáme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránku. Podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti husy.
Upečené porce husy vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.
Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme.
Porce husy dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Můžeme podávat s malými bramborovými knedlíčky a kedlubnovým zelím.

Silvestrovské vepřové koleno s vejmrdou
Na dobré pečené koleno potřebujete jen sůl a pepř. Pečínku podáváme s čerstvou vejmrdou a chlebem.

Ingredience: 2 vepřová kolena, špetka soli, špetka čerstvě mletého pepře, 1 palice česneku, 3 ks cibule, 300 ml piva, čerstvý chléb k podávání

Na vejmrdu:1 ks křenu, 1–2 jablka, pár kapek citronové šťávy, 1 lžička octa (dle chuti), 1 lžička krupicového cukru (dle chuti)

Postup:
Vepřová kolena prohlédneme a zbavíme štětin, pokud nějaké najdeme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem kosti. Osolíme a opepříme. Polovinu stroužků česneku nadrtíme a potřeme jimi kolena. Oloupeme cibuli a zbylý česnek, nakrájíme na plátky, kterými vyskládáme dno pekáče. Přidáme kolena a zalijeme pivem. Pekáč zakryjeme alobalem či poklicí a necháme do druhého dne v chladu marinovat.
Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Maso pečeme zakryté 2 hodiny, otáčíme ho a přeléváme ho výpekem, dokud nezačne vonět, zlátnout a odpadávat od kosti.
Když tušíme, že maso bude brzy hotové, připravíme si vejmrdu. Očistíme křen a oloupeme jablka, která zbavíme jadřinců. Křen i jablka nastrouháme do hlubokého talíře, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a dochutíme octem a cukrem.

Novoroční polévka
Petržel a libeček jsou typické české polévkové koření, které nemůže v novoroční polévce chybět, stejně tak jako čočka a hrách.

Ingredience: 1 hrst červené a černé čočky, namočené alespoň 2 hodiny, 1 hrst hrachu, namočeného alespoň 2 hodiny, 1 hrst fazolí, namočených přes noc, 2 lžíce sádla, 1 cibule, nakrájená nadrobno, 1,5 l vývaru z uzeného masa, 2 stroužky česneku, nasekané nahrubo, 1 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř, petržel a libeček Vitana na ozdobení                     

Postup:
Předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť si ponechají svoji specifickou chuť, ale lze je vařit i společně. V hrnci osmahneme na 1 lžíci sádla cibulku, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme uvařené luštěniny a povaříme zhruba 10 minut.
Na pánvi připravíme světlou jíšku ze zbylého sádla a hladké mouky a zahustíme jí polévku. Přivedeme k varu, odstavíme a přidáme česnek. Nakonec opepříme a osolíme.

Redakce FFN a Vitana

 

 


 

Fotogalerie k článku