Jedlé květy dodají vašemu gurmánskému umění nový nádech a zaujmou hned na první pohled. Fantazii se jednoduše meze nekladou!
Levandule, černý bez, petrklíč i řebříček obecný. Můžete je přidat do čajů, polévek, salátů, domácích limonád anebo jako ozdoby na dorty a jiné pochutiny. Velkou parádu udělají také s cukrem nebo olejem, kterému dodají nevšední ovocnou chuť. Zvlášť oblíbené jsou v poslední době na svatbách, kde krásně ozdobí tzv. nahé dorty.

Facebook

Kam pro květy?
Na zahradě, balkónu i parapetu. Květiny můžete vypěstovat kdekoliv. Vyžadují jen hodně světla a úrodnou půdu, kterou jim můžete dopřát vlastním humusem z kompostu. Kvalitní bio květiny nakoupíte také na lokálních trzích a u eko farmářů, kteří nepoužívají průmyslová hnojiva ani umělé postřiky. Zakoupit můžete také hotové bioprodukty, jako jsou bio květinové limonády, čaje, sirupy i oleje. Alternativu naleznete i v obchodech, kde bioprodukty poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.

Kráska z Persie
Všichni si vybavíme nezapomenutelnou vůni levandule, na kterou se každoročně těšíme. Původem pochází z oblasti Persie, kde také jako první objevili její protizánětlivé účinky a kladný vliv na zažívání a spánek. V kuchyni ji využijete při vaření i pečení. Vždy pracujte s listy i květy, ale dbejte na množství. Stačí ji opravdu málo, má totiž výraznou vůni i chuť. Hodit se bude ke kuřecímu, hovězímu i rybímu masu. Stejně tak si rozumí se sladkými pochutinami.

Náš tip:
Vyzkoušejte osvěžující BIO limonádu s Chodouňskou nebo třeba Bezděkovskou levandulí.  Nejen, že vás v létě zchladí, ale pomáhá i při nespavosti, stresu a nadýmání. Využijte ji také při přípravě nejrůznějších koktejlů.

Růže nejen do vázy
Bývá pokládána za nejvznešenější rostlinu a málokdo ví, že ji můžeme přidat i na talíř. Růže obsahuje velké množství vitamínu C, které si zachová i po usušení. Hodí se převážně ke sladkým dezertům, které navíc krásně ozdobí. Kromě přidání lístku do ovocných šťáv, ji můžete využít i při přípravě růžového sorbetu nebo želé.

Prvosenka jarní
Petrklíč, jak se této jarní krásce přezdívá, potěší všechny, kteří si rádi pochutnají na sladkém. Prvosenka má totiž lehce nasládlou chuť připomínající med. Květy po utržení rychle usychají a je lepší si z přírody odnést to, co opravdu spotřebujeme. Kromě salátů, které krásně ozdobí, ji doporučujeme použít do polévek namísto pažitky. Obzvlášť vynikne například na hráškové, brokolicové, rajské anebo jiné krémové polévce. 

Pomocník nejen v medicíně
Měsíček lékařský se vyznačuje především svými blahodárnými účinky na všelijaké neduhy. Hodí se do salátů i k masu a využijete ho také při přípravě žluté rýže. Málokdo ví, že jím můžete nahradit nejdražší koření na světě – šafrán. Mají totiž podobnou chuť. My vám doporučujeme vyzkoušet měsíčkové víno, kdy do suchého vína přidáte hrst okvětních lístků a necháte dva týdny luhovat na tmavém místě.

Náš tip: Špaldové lívance s levandulovým sirupem
Udělejte radost sobě i dětem. Ať už na snídani nebo jako odpolední svačinka, lívance s levandulovým sirupem si zamilujete celá rodina. Servírování je různé, a čím lívance ozdobíte, záleží na vás. Fantazii se meze nekladou. My je rozhodně doporučujeme osladit domácím levandulovým sirupem.

Ingredience na sirup: 300 g levandule v bio kvalitě, 1 kg bio kokosového cukru, 1 l vody, 3 bio citróny, 3 kousky bio skořice

Postup: Nejdříve levanduli opláchněte a následně ponořte do hrnce s vodou. Citróny pořádně omyjte a neloupané nakrájejte na malé kousky. Společně se skořicí je vložte do hrnce s levandulí. Vodu přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 15 minut. Posléze nechte 24 hodin v klidu. Následně celou směs sceďte přes látku a vařte dál, dokud směs nepřivedete k varu. Přidejte cukr a počkejte, až zhoustne. Takto hotový sirup přelejte do sklenic a uchovávejte v chladu. Můžete si jim například osladit domácí lívance, čaj anebo dorty!

Ingredience na špaldové lívance: 150 g bio špaldové mouky, 2 bio vejce, 250 ml bio mléka, 1 lžičku jedlé sody, 1 polévkovou lžíci bio másla, bio jahody, bio borůvky, bio maliny, 1 bio banán, sušené květy, bio zakysaná smetana

Postup: Do připravené mísy přidejte mouku, vejce, mléko, jedlou sodu a máslo. Vše důkladně promíchejte a nechte na chvíli odpočinout. Na pánvi rozpusťte máslo a pomocí naběračky přidejte těsto na pánev. Lívance doporučujeme hlídat, protože jim stačí opravdu chvilička. Nakonec je můžete libovolně ozdobit ovocem se zakysanou smetanou. My doporučujeme například jahody, maliny, banán a borůvky. Nakonec lívance zakápněte levandulovým sirupem.

Redakce FFN