Čerstvé voňavé a chutné jahody k teplým letním dnům neodmyslitelně patří. Důležité je vybírat ty nejkvalitnější. Nakoupit je můžete na ekologických farmách přímo od farmáře, přes jeho e-shop, na trhu i v supermarketu. Zatímco na trhu je vám producent bio jahod povinen předložit certifikát od kontrolní organizace (v ČR certifikují ekologické farmy čtyři kontrolní organizace), v supermarketu bio jahody spolehlivě poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Díky tomu máte jistotu, že při jejich pěstování nebyla použita žádná zbytečná chemie v podobě průmyslových hnojiv nebo pesticidů.

Facebook

Jahody non-stop, zkuste je ke snídani, obědu i večeři

Špaldové palačinky s jahodami

Potřebujeme: 150 g bio špaldové mouky, 2 bio vejce, 500 ml bio mléka, 1 vanilkový cukr, špetka soli, olej, 1 kelímek bio zakysané smetany, 300 g čerstvých bio jahod, 20 g bio třtinového cukru

Postup: Mouku smíchejte s vejcem, mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli a vytvořte těsto. To by nemělo být ani příliš husté ani moc řídké. Na pánvi připravte na troše oleji nebo sádla palačinky. Mezitím si smíchejte smetanu s cukrem a pokrájenými jahodami. Ty můžete případně i rozmačkat. Směsí naplňte palačinku a zarolujte.

Tip: Vzniklé palačinky posypte trochou kakaa a skořice.

Vepřová panenka s jahodovou omáčkou

Potřebujeme:
500 g marinované bio vepřové panenky (naložená v oleji s trochou česneku a soli z předchozího dne), 300 g čerstvých bio jahod, 50 ml červeného bio vína 20 g bio třtinového cukru, 1 lžička citronové šťávy z bio citronu, 1 lžička bio octa balsamico, snítka čerstvého rozmarýnu, špetka soli

Postup: Marinovanou panenku rozdělte na stejné špalíčky. Zprudka je opečte na pánvi s trochou oleje tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Opečte dozlatova. Přendejte do pekáčku a vložte do předehřáté trouby na 220°C. Pečte zhruba 15 minut. Po upečení ji nechte chvilku odpočinout. Můžete ji rozkrájet na plátky či podávat vcelku.
Během pečení si připravte přeliv. Jahody rozmixujte a přidejte k nim do hrnce cukr, citronovou šťávu, balsamico, rozmarýn a špetku soli. Vše povařte zhruba 5 minut a přilijte víno. Poté vařte ještě dalších 5 minut, dokud se nevypaří alkohol.
Panenku přelijte hotovým jahodovým přelivem a podávejte se salátem či opečenými bramborami.

Lehký salát s krůtím masem a jahodami

Potřebujeme:
1 ks bio salátu, 1 balení bio špenátu, 200 g bio kuřecích prsou, 100 g čerstvé bio jahody, olivový olej a balsamico v bio kvalitě, sůl a pepř, dle chuti můžete přidat další ovoce, oříšky i semínka

Postup: Salát, špenát a jahody omyjte a rozkrájejte na menší kusy. Smíchejte v míse s kapkou olivového oleje a balsamicem. Osolte dle chuti. Krůtí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na pánvi na troše oleje. Hotové je přidejte na salát a můžete podávat.

Nevíte, kam se ve svém okolí vydat? 
Vyzkoušejte přehledné mapy producentů biopotravin www.kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio. Můžete si v nich vyhledat nejbližšího prodejce, zjistit jakou má otevírací dobu, filtrovat dle sortimentu, dostupnosti a řady dalších parametrů.

Jde to i online
Některé farmy se snaží na poptávku reagovat co nejpružněji a nově nabízí také závoz svých produktů až k vašim dveřím. Na pár kliků si tak můžete objednat bio hovězí z Bílých Karpat nebo třeba zeleninu z Polabí, ať už bydlíte kdekoliv. 
Alternativou je pak využití velkých online supermarketů s rozvážkovou službou. Ty často nabízí samostatnou sekci „Bio“, kde naleznete produkty, jak od desítek drobných producentů, tak i od velkých zavedených firem.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Redakce FFN

Fotogalerie k článku