Mionetto Raspberry Spritz

Facebook

Nová hvězda dokonalé zahradní party? Zkuste spojení malin a Prosecca, které se během letních dní přímo nabízí. „Chuť malin i prosecca je založená na harmonii jemné sladkosti a příjemné kyselosti, a tak k sobě výborně ladí. Pro perfektní vzhled můžete maliny přidat nejen do drinku samotného, ale zkusit s nimi ozdobit také skleničku. K tomu využijte ideálně maliny zmrzlé,“ radí Petr Mašek, ambasador značky Mionetto, a přidává recept na osvěžující letní koktejl. Vyšperkujte jím vaše letní večery nebo ho pojměte jako aperitiv před dalšími chody.

Potřebujeme: 80 ml Prosecco Mionetto Prestige Brut, 40 ml Tanqueray gin, 10 ml Bezinkový sirup, 10 ml Malinový sirup, 5-10 ks rozmačkaných malin, 10 ml čerstvá limetková šťáva na ozdobu čerstvé maliny, máta a kůra citronu

Postup:
Veškeré ingredience jednoduše smíchejte a podávejte na ledu. Rozmačkané maliny doporučujeme scedit, abyste se zbavili semínek. Sklenku nezapomeňte pěkně ozdobit.

Studená malinová polévka
Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.

Potřebujeme: 4 hrnky čerstvých nebo mražených malin, ¼ hrnku brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů ½ až ¾ hrnku cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat), 1 hrnek zakysané smetany, 2 lžíce jemně nasekané máty

Postup: Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do mísy. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.

Grilovaný losos s malinovým přelivem
Spojení masa s ovocem není žádnou novinkou, ale většinou takto připravujeme maso tmavé, jako je zvěřina nebo hovězí, a používáme spíše sušené nebo podzimní ovoce. Malinovou omáčkou ale skvěle doplníte jemnou chuť ryb nebo drůbeže. Rozhodně ji musíte vyzkoušet!

Potřebujeme: 450 g čerstvých malin, 1 lžička másla, ¼ šálku vody, 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy, 1-2 lžíce malinového džemu, sůl a pepř, ½ hrnku bazalkových lístků, 400 g lososa, bazalka na ozdobu

Postup: Maliny důkladně propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, bazalkové lístky, džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Poté odstavte, vyjměte z omáčky bazalku a nechte odpočinout. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte lososa na grilu. Kousky ryby osolte a opepřete a položte je na středně rozehřátý gril. Opékejte zhruba 4 minuty z každé strany. Rozdělte porce na talíře a každý kousek přelijte trochou omáčky a dozdobte bazalkou.

Tip: Všichni známe pravidlo, že se k rybě hodí spíše bílé víno. Ale co nejlépe servírovat právě k lososovi, který je navíc doplněn o nezvyklou ovocnou omáčku? „K této zajímavé úpravě lososa bych určitě doporučil šumivé víno Mionetto Rosé, které rovněž chutná a voní po malinách, a tak se s tímto pokrmem spojí nejen vizuálně,“ doporučuje Petr Mašek. Mionetto Rosé nejen skvěle chutná, ale také vypadá, a to díky své broskvově růžové barvě s jemnými purpurovými odlesky.

Mini dortíky Pavlova
Dezert Pavlova, pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlové, patří do repertoáru všech světoznámých cukrářů. Vypadá lehce neupraveně až ležérně a patří k těm dezertů, který může při troše cviku zvládnout každý. Navíc nemusí mít podobu jednoho velkého dortu, ale i mini zákusků, které budou ozdobou pro letní party na zahradě.

Potřebujeme:
Na těsto: 3 velká vejce, několik kapek citronové šťávy, 150 g moučkového cukru, 1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu), 75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)
Na krém: 1 polévková lžíce moučkového cukru, 150 ml smetany na šlehání
Na ozdobu: 200 g malin, můžete přidat další ovoce jako jsou borůvky, jahody i rybíz

Postup: Předehřejte si troubu na 140 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu. Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty. Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování.
Na pečicí papír poklaďte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce udělejte dolíček. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout.
Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte jí na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.

Redakce FFN

www.osobnivinoteka.cz

 

Fotogalerie k článku