Pomazánka ze žervé se zeleninou

Facebook

Potřebujeme:
120 g bio žervé nebo smetanového sýra, ½ bio mrkve, nastrouhané najemno nebo nahrubo podle chuti, ½ bio papriky, drobně nakrájené, 2 bio jarní cibulky, jemně nasekané, 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (medvědí česnek, petržel, kopr a další), 1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu

Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady a máme hotovou chutnou pomazánku. Hodí se jako náplň do sendviče pro děti, i jako dip ke křupavým krekrům.

Plněná rajčata s pomazánkou z vajíček a čerstvého sýru s ředkvičkami

Potřebujeme: 5 bio vajec, uvařených natvrdo, 1 svazek menších bio ředkviček, 1 lžíce šťávy z limetky, 1 krabičku s bio řeřichou, 150 g bio žervé nebo čerstvého sýru, sůl a pepř podle chuti

Postup: Vajíčka nakrájíme na kostičky. Ředkvičky pokrájíme nadrobno a řeřichu nasekáme. Poté smícháme se žervé a limetkovou šťávou a případně dochutíme solí a pepřem. Pokud bychom chtěli pomazánku jemnější, tak vejce i ředkvičky nastrouháme. Pomazánka je skvělá do čerstvých plněných rajčat nebo papriky, ale i namazaná jen tak na chléb.

Pomazánka z kozího žervé s bylinkami

Potřebujeme: 200 g bio čerstvého kozího sýra, 2 lžíce bio olivového oleje, 3 lžíce bio bílého jogurtu, 1 lžíce bio žervé, 2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka, nebo máta + tymián), sůl a pepř podle chuti

Postup: Kozí sýr, žervé a olej důkladně promícháme nebo rozmixujeme. V misce pak směs smícháme s nasekanými bylinkami. Ochutíme solí nebo pepřem. Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku. Hotovou pomazánku dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy.

Redakce FFN

 

Fotogalerie k článku