Bez voňavého masa nebo zeleniny na grilu si už snad ani jaro a léto nelze představit. Připravte se sezonu jako profík, protože takové grilování, to už si žádá zkušenosti. Každá surovina totiž vyžaduje jinou teplotu, dobu grilování a odpočívání. A pokud si chcete opravdu pochutnat, musíte tyto grilovací zákonitosti respektovat. Čím se tedy na „grilovačku“ vybavit?

Facebook

Cestu k vytouženým dobrotám vám výrazně usnadní chytrý kontaktní gril, který si hravě poradí jak s klasickým grilovacím repertoárem, tak například i s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Kvalitní gril je vybaven teplotními senzory v deskách, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením teploty kontaktních desek.
Skvělým parťákem vám bude například chytrý kontaktní gril od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840 opatřený teplotní sondou, jež je součástí grilu, a která vám pomůže připravit maso přesně podle vaší představy.

Klíčem k úspěchu při grilování je správná teplota a doba grilování. Každý druh masa se připravuje jinak a každá minuta nebo stupínek navíc se počítá. To sám ví a sám se nastaví inteligentní gril Sencor SBG 6231SS, který nabízí svým uživatelům pro usnadnění práce také stavový LCD displej, povrch Cool Touch a sedm programů na přípravu různých druhů mas nebo zeleniny. Dostupný za cenu 3.499 Kč.

Chcete-li svému masu dát ten správný voňavý šmrnc, neměla by vám ve vaší výbavě chybět udící pistole, díky níž si připomenete delikátní vůni kouře s každým soustem. Jemný a studený kouř – zvláště ten, který pochází ze dřeva ovocných stromů nebo buku – dodává pokrmům i nápojům nádech něčeho výjimečného. Pomocí rozpálených štěpků z voňavého dřeva ochutíte nejen maso, ale kulinářský experiment můžete vyzkoušet také třeba se zmrzlinou nebo dipem. Udící pistoli Sage BSM 600 si zamiluje každý milovník výrazných chutí.

Samotnému grilování předchází i důkladná příprava. Vybavte se proto náčiním, které vám usnadní fázi přípravy masa či zeleniny. Základem by měla být vhodná pracovní plocha, krájecí deska a obracecí silikonové kleště pro manipulaci s pokrmy na grilu. Kombinaci bambusu a nerezu doporučuje značka Lamart.

Pro vaše pohodové hodování na zahradě či terase se vybavte ještě jednou vychytávkou – lapačem hmyzu, díky němuž se vyhnete otravnému poletování nočních tvorů nebo štípanců od komárů. Tuto praktickou věcičku od značky Sencor SIK 5000 využijete nejen zavěšenou, ale i stojící opodál. Její dosah je celých 30 m2. Dostupný za cenu 199 Kč,

Recepty na gril:

Grilované krevety na olivovém oleji s kousky sweet ananasu a kokosu

Ingredience na 4 porce:

  • 24ks krevet s ocásky
  • 1 sladký ananas
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce másla
  • Špetka soli

Postup:
Krevety s ocásky rozmrazte při pokojové teplotě. Poté je rozložte na savý papír, důkladně osušte a oloupejte. Ananas očistěte a nakrájejte na plátky nebo větší kousky.
Rozpalte gril Sage BRG840 na cca 200 °C, nalijte na něj olivový olej, na který pak rozložte osušené a osolené krevety. Grilujte po obou stranách 3 a 3 minuty (čas závisí na velikosti krevet).
Na druhé polovině grilu rozehřejte kvalitní máslo, nasypte na něj cukr a nechte jej zkaramelizovat. Na tento základ položte nakrájený ananas a grilujte asi 5 a 5 minut. Na vzniklou šťávu nasypte strouhaný kokos, který zlehka orestujte.
Grilovaný ananas a krevety položte na talíř a posypte kokosem.


Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 1 lilek
  • 4 ks žampionů
  • 2 avokáda
  • 1 citrón
  • 50 g rukoly
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml olivového oleje
  • 150 g majonézy
  • 50 ml sweet chilli omáčky
  • 1 limetka
  • 4 ks ciabatta

Postup:
Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Osolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Poté jej opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Z žampiónů odstraníme nožičky a z vnitřní strany pokapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a osolíme.
Lilky potřeme olejem a společně s žampiony pečeme na grilu z obou stran, aby byly hezky opečené. Na konec položíme na Sage gril plátky rajčete a zlehka z obou stran opečeme.
Avokádo vypeckujeme a vydlabeme. Lehce rozmačkáme vidličkou a smícháme s prolisovaným česnekem a pár kapkami limetky.
Ciabattu podélně rozkrojíme a na sucho opečeme na pánvi. Spodní část potřeme majonézou, kterou jsme smíchali s chilli omáčkou a limetkovou šťávou. Poté na housku položíme lístky rukoly, ogrilovaný plátek lilku, který důkladně potřeme rozmačkaným avokádem. Na konec položíme na Sage gril plátky rajčete a zlehka z obou stran opečeme.

Redakce FFN

 

Fotogalerie k článku