„Podzim je krásné pohádkové období, které se nese v duchu sklízení ovoce, úrody, sbírání hub. Proto jsme připravili recepty, ve kterých se právě podzimní ovoce a zelenina využívá,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vybrali jsme jablečný koláč, který lze péct po celý rok, jablečný koktejl, který je osvěžující a lehký nebo rychlý oběd v podobě zapékaných brambor,“ dodává Radka Benešová.

Facebook

Podzimní jablečný koktejl
Co budeme potřebovat: 500 g Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí, 3 jablka, 150 ml jablečného džusu, piškoty dle chuti, špetka mleté skořice, 3-4 lžičky medu

Jak na to?
Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem z Valašska do sklenic.

Jablečný koláč
Co budete potřebovat: 1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí, 1 balení listového těsta (400 g), trochu hladké mouky na vyválení těsta, 1 vejce, 1 lžíce medu, 3 lžíce kokosu, 2 velká jablka, skořice,, velká hrst vlašských oříšků

Jak na to?
Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt z Valašska, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.

Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska
Co budete potřebovat: 2 Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí, 750 g - 1 kg brambor 1 papriku , jarní cibulku ačesnek dle chuti, klobásu dle chuti, lze i vynechat sůl, pepř mletý

Jak na to?
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu z Valašska, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.

Redakce FFN

www.mlekarna-valmez.cz

Fotogalerie k článku