prospěšné tzv. probiotické mikroorganismy. Z minerálních látek se jedná jak o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů se v mléce nacházejí vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

Facebook

Pohankový piškot s malinovým krémem

Ingredience (6 porcí):

  • 4 vejce
  • 40g pohankové mouky
  • 40g krystalového cukru
  • 20g kakaa
  • 20g kokosu
  • 3 lžíce oleje
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 2 kelímky Cottage
  • Dvě hrsti malin
  • Na ozdobení lístky máty

Postup:

  • Z vajec vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Bílky do pevné pěny, kterou pak odložíme stranou do misky. Žloutky vymícháme s cukrem a olejem, poté postupně vsypeme pohankovou mouku, kakao a kokos. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Hotové těsto nalijeme na silikonovou podložku nebo pečící papír a upečeme jako piškotový plát. Na 180°C pečeme zhruba deset minut.
  • Upečený plát necháme vychladnout a poté vykrájíme na kolečka podle velikosti a typu sklenic. Tyto kolečka umístíme na dno připravených sklenic. Poté přidáme vrstvu krému, který získáme smícháním tvarohu, Cottage a rozmačkaných malin. Ozdobíme zbylými malinami a mátou.

Redakce FFN