„Do nákupních košíků jednoznačně nejčastěji míří dýně hokaido, což z ní dělá jedničku v preferencích našich zákazníků,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert. „Velmi oblíbená je také dýně máslová, která je v počtu prodaných kusů hned za dýní hokaido,“ dodává Markéta Beránková. Zákazníci si oblíbili také tykev okrasnou a dýni špagetovou.

Facebook

Naslano i nasladko
Konzumace dýní má prokazatelně prospěšné účinky na náš organismus. Dýně jsou dobře stravitelné, a proto je mohou do jídelníčku zařadit nejen dospělí, ale i děti, třeba hned v prvních příkrmech. „Dýně obsahují hodně vody, spoustu vlákniny a skvěle doplní jídelníček při očistě organismu. Dýně má vysoký obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů a dají se jednoduše připravit nasladko i naslano,“ doplňuje Eva Nepokojová, manažerka unikátního programu Zdravá 5, který dětem ve školách i školkách zábavnou formou přibližuje zásady správného stravování.
Připravte si kompletní dýňové menu – rychle hotovou dýňovou frittatu doplňte sladkou nadýchanou pěnou v optimistické oranžové barvě.

Dýňová frittata
Ingredience:

  • 1 červená cibule
  • olivový olej
  • 400 g máslové dýně
  • 250 g klobásy
  • sůl
  • hrst nakrájené kapusty
  • 8 vajec
  • 150 ml zakysané smetany
  • 150 g sýru Feta

Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a nechte pozvolna zkaramelizovat na rozehřátém oleji v pánvi s kovovou rukojetí, kterou je možné vložit do trouby. Přidejte nakrájenou dýni a klobásu, osolte a opečte doměkka. Po chvíli přihoďte nakrájenou kapustu a ještě pár minut opékejte.
Vajíčka prošlehejte se zakysanou smetanou a nalijte do pánve. Posypte nakrájenou fetou a dejte na půl hodiny zapéct do trouby. Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, pečte frittatu 20 minut na mírném ohni.

Dýňovo-kokosová pěna
Ingredience:
Korpus: 150 g loupaných mandlí, 150 g vypeckovaných datlí, 60 g rozinek, 3 lžíce mletého kokosu

Náplň: 250 g dýně sweet dumpling nebo hokkaido, 250 g čerstvého žervé, 3 lžíce moučkového cukru, 100 ml kokosového mléka, 180 g smetany ke šlehání, strouhaný kokos na posypání

Karamelová omáčka: 200 g cukru krystal, 180 ml smetany ke šlehání

Postup:
Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozsekejte. Dno rozkládací dortové formy potáhněte slabou igelitovou fólií a formu znovu sestavte tak, aby okraje fólie koukaly ven. Rovnoměrně naplňte korpusovou směsí a stlačte. Dejte vychladit, než se připraví náplň Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte v páře doměkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Poté zašlehejte žervé, cukr a kokosové mléko. Ušlehanou šlehačku zapracujte do dýňové náplně. Vyklopte na vychlazený korpus, uhlaďte a vraťte do lednice aspoň na pět hodin. Na karamelovou omáčku podlijte cukr třemi lžícemi vody a nechte na pánvi zkaramelizovat. Až zezlátne, vlijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Ostrým nožem opatrně projeďte po okraji dortu a uvolněte ho z formy. Podávejte posypané kokosem a přelité karamelovou omáčkou.

Redakce FFN a obchody Albert