Hruškový koláč s Bílým jogurtem z Valašska

Facebook

Použité suroviny:

125 g Bílého jogurtu Mlékárny Valašské Meziříčí

200 g hladké mouky

150 g cukru

3 vejce

3 větší hrušky

50 g mletých mandlí

70 g másla

1 lžíce prášku do pečiva

3 lžíce horké vody

cukr na závěrečné posypání


Postu:

Celkový čas přípravy: 90 min

Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky. Ušleháme si vejce s horkou vodou, tak aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, Bílý jogurt z Valašska a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby  40 minut na 180°. Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.

Dýňový podzimní koláč s Kefírovým mlékem nízkotučným

Použité suroviny:

1,5 hrnku Kefírového mléka nízkotučného

2,5 hrnku špaldové

1,5 lžičky jedlé sody

1 kávovou lžičku perníkového koření

2 vejce

3/4 hrnku oleje

3/4 hrnku třtinového cukru

2,5 hrnku strouhané dýně (bez pecek)

3 lžíce třtinového cukru na prosypání dýně

máslo na vymazaní a kokos na vysypání formy


Na žmolenku:

100 g másla

100 g polohrubé mouky

100 g cukru


Postup:
Ušleháme si vejce s cukrem a postupně přidáváme olej, Kefírové mléko nízkotučné a nakonec přisypeme mouku se sodou, kterou jsme smíchali s perníkovým kořením. Nádobu, nejlépe keramickou kulatou, si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do formy. Připravíme si dýni, kterou nastrouháme, smícháme s cukrem a nasypeme na těsto. Na závěr posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.

Redace FFN a Mlékárna Valašské Meziříčí

 

 

Fotogalerie k článku