Facebook

Pod značkou Vocílka zákazníci naleznou přes tři sta produktů z hovězího, vepřového i drůbežího masa ze špičkových českých chovů. Ročně se v BILLE prodá 12 800 tun masa Vocílka a jeho obliba roste meziročně v průměru o sedm procent.

Maso prodávané pod značkou Vocílka je také velmi pozitivně hodnoceno mezi spotřebiteli. Z průzkumu, který BILLA provedla prostřednictvím svého online panelu na konci roku 2017, vyplynulo, že zákazníci značce Vocílka důvěřují. Celých 95 % věří tomu, že je maso zpracovávané v Česku, o důkladné kontrole je přesvědčeno 92 % z nich a o tom, že jde o maso nejvyšší kvality, věří 91 % zákazníků.

U všech produktů označených logem Vocílka společnost BILLA garantuje, že se zvíře v České republice narodilo, bylo zde odchováno a následně i zpracováno. Většina produkce pak pochází z tradičního zemědělského regionu jižních a západních Čech. Podporou lokálních dodavatelů BILLA navíc dlouhodobě snižuje dopad na životní prostředí, protože se maso z farmy na talíř dostává bez zbytečného cestování.

Produkty značky Vocílka podléhají přísným normám a několikastupňovému systému kontroly kvality od porážky až do prodeje. Ve vybraných výrobních závodech provádějí zaměstnanci BILLY každodenní kontrolu kvality. Ke každému balení hovězího masa BILLA navíc přikládá „rodný list“ se všemi údaji týkajícími se kvality.

Z ohně na talíř. Vařili jsme s Markem Pavalou

Carpaccio z pražmy s olivovou tapenádou
Suroviny:

  • 8x čerstvý pstruh
  • 3x okurka BILLA Naše BIO
  • 2x balení černých oliv bez pecky
  • 10x citrón BILLA Naše BIO
  • 100g listové petržele Česká farma
  • olivový olej BILLA Premium
  • sůl mlýnek BILLA Premium
  • pepř mlýnek BILLA Premium
     

Postup carpaccio:
Čerstvého pstruha nejprve vyfiletujeme. Nožem nařízneme rybu těsně za prsní ploutví kolmo až k páteři. Ostřím nože pak sjedeme po páteři jedním plynulým pohybem od hlavy až k ocasu. Filet následně nařežeme na malé ploché kousky. Ty pak skládáme rovnoměrně na talíř tak, abychom zaplnili celou jeho plochu. Nakrájenou rybu posolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nastrouhanou citronovou kůrou.

Postup tapenáda:

Salátovou okurku nakrájíme i se slupkou na malé kostičky a olivy nasekáme nadrobno. Obě suroviny smícháme v míse spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou, nasekanou petrželkou a špetkou soli a pepře. Tapenádu naservírujeme na připravené carpaccio a ihned podáváme.

Spálené mrkve s brynzou a mátou
Suroviny :

  • 50x mrkev mix barev BILLA Naše BIO
  • 4x ovčí brynza BILLA Premium
  • 1x balení máty
  • 1x balení tymiánu
  • 3l olivového oleje BILLA Premium
  • červený vinný ocet
  • sůl mlýnek BILLA Premium
  • pepř mlýnek BILLA Premium

Postup:
Mrkve důkladně omyjeme, zbavíme všech nečistot, osušíme, dáme do velké mís, bohatě zalijeme olivovým olejem a zasypeme natrhanými lístky čerstvého tymiánu. Poté je neskládáme na rošt a necháme je spálit. Ve chvíli, kdy jsou mrkve měkké a na povrchu mají hnědo-černé puchýře, je z roštu sundáme. Povrch mrkve oškrábeme od spálenin, nakrájíme je na větší kusy a dochutíme solí, pepřem a vinným octem. V míse je pak promícháme s natrhanými lístky čerstvé máty a nadrobíme na ně kousky ovčí brynzy. 

Kuře a la parrilla
Suroviny:

  • 8-9x kuře Vocílka
  • 8x čerstvá chilli paprička
  • 8 stroužků česneku Česká farma
  • 4x sáček sladké papriky
  • 4x sáček oregána
  • olivový olej BILLA Premium
  • červený vinný ocet
  • sůl mlýnek BILLA Premium
  • pepř mlýnek BILLA Premium

Postup:
Každé kuře nejprve naporcujeme na čtyři části a dáme do velké mísy. Marinádu připravíme z nasekaného česneku, nakrájených chilli papriček, sladké papriky, oregana, olivového oleje a vinného octa. Následně ji smícháme v míse s kuřetem a důkladně ji vmasírujeme do masa. Nakonec části kuřete dochutíme solí a pepřem a necháme je ležet několik hodin v chladu. Maso pak pečeme pomalu na roštu a teplotu korigujeme zvedáním nebo naopak snižováním jeho výšky. Kuře se nesmí péct v plamenech, ale nad žárem uhlíků. Díky tomu bude šťavnaté a maso bude odpadat od kosti. Naporcované kuře podáváme se spálenými mrkvemi s brynzou a mátou.

Hovězí roštěná s chimmichurri
Suroviny:

  • 16x hovězí roštěná Vocílka/svíčková BILLA Premium  
  • 2x balení čerstvého oregana
  • 100 g listové petržele Česká farma
  • Červený vinný ocet
  • 5 lžiček sušených chilli vloček BILLA Premium
  • 10x citron BILLA Naše BIO
  • olivový olej BILLA Premium
  • sůl mlýnek BILLA Premium
  • pepř mlýnek BILLA Premuim

Postup chimmichurri:
Nejprve utřeme česnek se solí a bylinky nasekáme najemno. Vše pak smícháme spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou, trochou nastrouhané citronové kůry, chilli vločkami a vinným octem a důkladně rozmačkáme v hmoždíři. Tato jihoamerická salsa by měla být výrazná, ale nepřebíjet chuť masa.

Postup steak:
Steak potřeme olivovým olejem, osolíme a pečeme několik minut přímo v rozpálených uhlících, dokud maso není pevné, ale stále pružné (ideálně medium nebo medium-rare). Po vyjmutí z ohně steak ihned potřeme z jedné strany salsou chimichurri a necháme zhruba 3-5 minut odpočívat. Pak maso nakrájíme na silnější plátky a servírujeme. 

Uzený ananas se skyrem a granátovým jablkem
Suroviny:

  • 4x velký ananas
  • 8x balení skyru
  • 1x javorový sirup BILLA Naše BIO
  • 2x granátové jablko
  • 2x balení čerstvé máty
  • 1x balení třtinového cukru značky BILLA  

Postup:
Ananas včetně zelených listů překrojíme podélně napůl a položíme na rošt nad rozpálené ohniště. Pečeme jej v dostatečné výšce nad žárem ohně, kde se bude pomalu pálit a černat podle velikosti až 3 hodiny. Hotový ananas očistíme nožem od spálených částí a zbavíme jej slupky. Poté ho nakrájíme na menší kousky a servírujeme na talíř se skyrem, přelitý javorovým sirupem, posypaný granátovým jablkem a dozdobený lístky máty.

Redakce FFN a http://www.billa.cz

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie k článku