Toto oranžové sladké ovoce s mnoha léčivými vlastnostmi právě teď najdete v obchodech. Využijte sezónu kaki a pusťte inspiraci na sváteční dny do své kuchyně.

Facebook

Vánoční šátečky s kaki

Potřebujete:
250 g tuku na pečení, 250 g tvarohu, 290 g polohrubé mouky, 2 ks kaki Persimon Bouquet, 1 lžička mleté skořice, 1/2 vanilkového cukru, 1 bílek, 200 g moučkového cukru, 3 až 4 polévkové lžíce mléka

Příprava: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z tuku na pečení, tvarohu a mouky vypracujte těsto. Kaki nakrájejte nadrobno. Vložte do kastrůlku, přidejte skořici, vanilkový cukr a povařte doměkka. Nechte náplň vychladnout. Mezi tím vyválejte těsto a vykrajujte kolečka, která naplňte směsí z kaki. Kolečko přehnete a pomocí vidličky stlačte, tak aby z okrajů nic nevyteklo. Vzniklý šáteček jemně propíchnete nožem. Vše potřete rozšlehaným bílkem a dejte péct na 12 minut. Po vychladnutí potřete šátečky směsí cukru a mléka.

Kaki prosciutto

Potřebujete: 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 ks kaki Persimon Bouquet (nakrájené na osminy), 24 malých větviček rozmarýnu, 24 velmi tenkých plátků šunky prosciutto

Příprava: Předehřejte troubu na 190 stupňů. Každý kus nakrájeného kaki pevně obalte prosciuttem. Opatrně propíchnete klínek větvičkami rozmarýnu. Použít můžete také grilovací jehlu. Položte na plech vyloženým pečícím papírem, potřete olivovým olejem a pečte 20 minut.

Galetka s kaki

Potřebujete: 20 g hnědého cukru, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 1 lžička citronové kůry, 1 a půl čajové lžičky čerstvé citronové šťávy, 2 ks kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky), 50 g pískového cukru, 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy, 220 g hladké mouky, 100 g másla, 3 lžíce mléka, 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť), sůl, strouhanka

Příprava: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vypracujte těsto smícháním mouky, cukru, másla, mléka, žloutku a soli. Vyválejte těsto do kruhu, posypte strouhankou a plátky kaki poklaďte do středu koláče. Nechte volné kraje tak, aby se daly přehnout přes ovoce. V misce smíchejte hnědý cukr, skořici, citronovou kůru a citrónovou šťávu. Touto směsí potřete kaki. Kraje galetky potřete rozšlehaným bílkem a nechte péct 20 až 25 minut.

Skořicové muffiny z kaki a jablka

Potřebujete: 210 g polohrubé mouky, 70 g drcených ovesných vloček, 60 g hnědého cukru, 1 prášek na pečení, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 110 ml vody, 2 ks kaki Persimon Bouquet (oloupané a najemno nakrájené), 1 jablko (oloupané a jemně nakrájené), 2 lžíce másla, 50 g hnědého cukru, 1 lžíce mletá skořice

Příprava: Předehřejte troubu na 190 stupňů. V misce smíchejte mouku, vločky, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl a na chvíli odložte. Nakrájené kaki a jablko, přidejte spolu s máslem a vejcem do směsi s moukou, přilejte vodu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Těstem naplňte muffinový plech, každý košíček zhruba do dvou třetin. Smíchejte hnědý cukr a skořici a posypete směsí muffiny. Pečte asi 20 minut. Nechte v plechu po dobu 5 minut odpočinout, poté vyjměte a podávejte.

Smoothie z kaki a banánu

Potřebujete: , 250 ml mandlového či jiného rostlinného mléka , 2 ks kaki Persimon Bouquet, 1 banán, 1 lžička medu, 1/2 lžičky skořice

Všechny ingredience vložte do mixéru a rozšlehejte do hladkého smoothie.

Redakce FFN

www.nejkaki.cz

 

Fotogalerie k článku