Polévka z čerstvých rajčat

Facebook

 Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.

Ingredience:

  • 1500 g rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • Lžíce olivového oleje
  • Svazek čerstvé bazalky
  • Zakysaná smetana
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
  4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
  5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
  6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

Domácí kečup
Vlastní domácí kečup oceníte třeba i během zimy.

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 70 g cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • Špetka skořice

Postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
  2. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.
  3. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.
  4. Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.
  5. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.
  6. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.

Bruschetta s rajčaty
V jednoduchosti je síla, což potvrzuje také následující recept – křupavá bruschetta s rajčaty provoněná bazalkou a česnekem. Ačkoliv se zde rajčata zapékají, nepodceňujte jejich chuť. Ta nejlepší jsou buď ze zahrádky, nebo oceněná značkami kvality, např. Klasou.

Ingredience na 4 porce:

  • 4 silné plátky bílého chleba
  • 4 velká rajčata
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Snítka bazalky
  • 1 stroužek česneku

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.
  3. Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.
  4. Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.
  5. Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.

Rajčata plněná kus-kusem
Nedáte dopustit na kombinaci čerstvě zeleniny s těstovinami? Pak si tento nenáročný, zdravý a zároveň chuťově vyvážený pokrm jednoznačně zamilujete. Určitě ho ocení i vaše návštěva.

Ingredience:

  • 4 velká rajčata
  • ½ hrnku kuskusu
  • 1 hrnek (250 ml) vývaru
  • 1 jarní cibulka (zelená část)
  • 1 stroužek česneku
  • Snítka hladkolisté petrželky
  • 60 g balkánského sýra
  • Špetka mletého římského kmínu
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.
  2. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.
  3. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.
  4. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.
  5. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.

Osvěžující rajčatový salát s mátou
Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto prostým receptem.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 500 g rajčat
  • 2ks červené cibule
  • 1 svazek máty – větší množství
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte. 
  2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
  3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte. 

Redakce FFN

www.akademiekvality.cz

 

Fotogalerie k článku