S výběrem kvalitních potravin – nejen másel – vám navíc pomůže i web www.akademiekvality.cz, kde se také můžete inspirovat dalšími chutnými, vyváženými a cenově dostupnými recepty.

Facebook

Bylinkové máslo
Připravte si doma jednoduchý recept na bylinkové máslo. Skvěle se hodí k pečeným a grilovaným masům, doplní brambory nebo dokáže ozvláštnit klasický chléb. Využijte bylinky, které doporučujeme v receptu, nebo takové, jaké máte nejraději. S výběrem másla vám pomohou loga kvality Klasa nebo Regionální potravina.

Ingrediaence:

  • 250 g změklého másla
  • Lžička čerstvého tymiánu
  • Lžička hladkolisté petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 6 lžic bílého vína
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Máslo nakrájejte na menší kusy a vložte do vyšší nádoby.
  2. Přidejte víno, prolisovaný česnek, lístky tymiánu a nadrobno nasekanou petržel.
  3. Do nádoby přidejte také sůl a pepř v množství podle vlastní chuti.
  4. Vyšlehejte elektrickým šlehačem do hladké, nadýchané hmoty.
  5. Hotové máslo rozprostřete na potravinovou folii a zabalte do úhledného válečku.
  6. Bylinkové máslo uložte do lednice a nechte ztuhnout.

Skořicové máslové sušenky
Provoňte dům čerstvě upečenými sušenkami, po kterých se zaručeně zapráší, ještě než stihnou pořádně vychladnout. Vyzkoušejte recept na klasické „máslovky“, do nichž jsme přidali skořici. Na pečení používejte poctivé máslo bez rostlinných náhražek.

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 65 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 lžičky skořice

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené máslo, moučkový cukr, obsah vanilkového lusku a skořici.
  2. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Nejlépe to jde pomocí robotu, ale můžete těsto vypracovat i rukama.
  3. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte alespoň 30 minut chladit v lednici.
  4. Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  5. Z těsta utvořte váleček a nožem ho rozkrájejte na stejně velké kusy.
  6. Tvarujte sušenky podle vlastní fantazie a ozdobte je obtiskem vidličky.
  7. Pečte do růžova, asi 5 – 10 minut. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné dóze.

Domácí máslové housky
Věděli jste, že upéct domácí housky není žádná věda? Stačí pár ingrediencí a za chvilku máte hotovo. Připravili jsme pro vás recept na housky, které voní krásně po másle.

Ingredience

  • 270 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • Lžička cukru
  • 2 žicky soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

Postup:

  1. Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
  2. Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.
  3. Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.
  4. Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku.
  6. Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.
  7. Pečte na 200°C dozlatova.

Vepřová panenka se šalvějovým máslem
Už jste někdy zkoušeli vepřovou panenku přelitou domácím šalvějovým máslem? Že ne? Pak pro vás máme tip na víkendové vaření. Máme vyzkoušeno, že nejlépe chutná s plátky do křupava vypečených brambor nebo s jemnou bramborovou kaší.

Ingredience

  • 1 vepřová panenka
  • Sůl, pepř
  • Snítka šalvěje
  • 1 červená cibulka
  • 100 g másla
  • Pečené brambory

Postup:

  1. Vepřovou panenku rozkrojte na 3 – 4 stejně velké špalíčky. Maso potřete olejem.
  2. Rozehřejte pánev a maso postupně ze všech stran opékejte tak, aby uvnitř zůstalo lehce růžové. Pokud se maso bude na povrchu opékat moc rychle, můžete jej zabalit do alobalu a dopéct v troubě.
  3. Hotovou vepřovou panenku nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.
  4. Na stejné pánvi, kde jste připravovali maso, rozpusťte máslo a vložte do něj nahrubo nasekanou šalvěj a najemno nasekanou cibulku.
  5. Pomalu opékejte, dokud není cibulka hotová.
  6. Šalvějovým máslem přelijte plátky vepřové panenky.

Iva Burianová

www.klasa.cz

 

Fotogalerie k článku