Kopřivová nádivka s krkovicí

Facebook

Ingredience: 300 g Schneider krkovice (nakrájené na kostičky), 2 hrsti mladé kopřivy (posekané), 20 g másla, 2 stroužky česneku, ½ balení toastového chleba, 4 vejce (oddělíme žloutky a bílky), 1 cibule, 200 ml mléka, 50 g sekaných mandlí, strouhanka na vysypání formy, sůl, černý pepř (čerstvě namletý)

Postup:
Vybereme formu, ve které chceme nádivku péct. Vymastíme ji trochou másla a vysypeme strouhankou. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme vysušit přes noc na sporák. Cibulku a česnek nakrájíme na jemno a opečeme na másle, až cibulka zesklovatí. Přidáme nakrájenou krkovici a 5 minut opékáme. Mladé kopřivy nasekáme nožem na drobno. Z bílků vyšleháme sníh. V míse smícháme toastový chléb s mlékem a pět minut necháme odstát. Dále přidáme žloutky, mandle, kopřivy, sůl, pepř, opečenou krkovici s cibulkou a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Tuto směs nalijeme do formy a dáme péct do trouby na 160°C cca 30 minut. Nádivku můžeme podávat jako přílohu k jídlu nebo jíst samostatně třeba se salátem.

Konfitovaný králík s pomerančovým chutney s lokšemi

Ingredience:
4 ks králičích stehen, 12 plátků Schneider snídaňové slaniny, sůll, pepř, několik snítek tymiánu, 1 kg husího sádla
Na chutney: 2 ks pomeranče, 1 pol. lžíce másla, 150 g čerstvých nebo mražených brusinek, 2 pol. lžíce třtinového cukru, 100 ml jablečného moštu, 50 ml suchého bílého vína 1 ks celé skořice, 4 ks badyánu, sůl a bílý pepř
Na lokše: 1 kg brambor uvařených ve slupce (ideálně den předem), 300 g hladké mouky, sůl, husí sádlo

Postup:
Králičí stehna den předem bohatě nasolíme, proložíme snítkami tymiánu, zakryjeme fólií a necháme odpočinout. Druhý den oklepeme přebytečnou sůl. Každé stehno pečlivě zabalíme do plátků Schneider snídaňové slaniny. Rozehřejeme troubu na 80°C a v pekáči rozpustíme husí sádlo. Obalená stehna do rozpuštěného sádla opatrně zcela ponoříme, přidáme i snítky tymiánu. Vrátíme do trouby a necháme při 80°C konfitovat asi 4-5 hodin než budou stehna měkká. Na chutney si z pomerančů vykrájíme dužinu bez bílých blan. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme k němu cukr a brusinky. Necháme společně zkaramelizovat. Přidáme koření a bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme vykrájené pomeranče, jablečný mošt a svaříme do husta. Na závěr dochutíme solí a bílým mletým pepřem. Na jemném struhadle si nastrouháme vychladlé a oloupané brambory a smícháme je s moukou a špetkou soli. Na sporáku si rozpálíme nejlépe litinovou pánev. Z těsta vyválíme placky o tloušťce asi 3 mm, které na pánvi na sucho opékáme z obou stran tak dlouho, až se budou tvořit puchýřky. Po opečení ihned potíráme rozpuštěným husím sádlem a držíme v teple. Pozor, s těstem je potřeba pracovat rychle. Při delším zpracování může začít řídnout. Před servírováním vyjmeme opatrně měkká stehna z teplého sádla a necháme je pod grilem nebo v prudce rozpálené troubě opéct do zlatova. Servírujeme s lokši a připraveným chutney.

Redakce FFN

 

Fotogalerie k článku