V letošním roce získal nejvyšší počet bodů (18,5) restaurace Hiša Franko, která za výjimečnou kuchyni získala 4 čepice. K Hiša Franko se připojuje dalších devět vynikajících restaurací, z nichž každá je nyní hrdě ozdobena 4 čepicemi. Vítězství je oslavou šéfkuchařů, kteří se hlásí jak ke slovinské kulinářské tradici, tak inovativním kulinářským výtvorům, které významně utváří gastronomii Slovinska.
„Posláním Gault&Millau bylo od samého počátku před půl stoletím odhalovat kulinářskou dokonalost,“ poznamenala Mira Šemić, ředitelka Gault&Millau Slovinsko, během slavnostního předávání cen v hotelu Slon a pokračovala: „Neustále se díváme dopředu, přijímáme budoucnost a vydáváme se za vyšlapané cesty. Proto v každém průvodci objevíte nové skryté poklady Slovinska. To jsou jména, která si zaslouží být poctěna a uznána, protože přispívají na pozoruhodně bohatou, vysoce kvalitní a kreativně pulzující slovinskou kulinářskou scénu.“
„Tito šéfkuchaři dodržují pozoruhodně vysoké standardy, kladou důraz na kvalitu a především hlubokou lásku k místním surovinám a čerpají inspiraci z přírody a místní tradice. Kombinace všech těchto atributů má za následek kulinářské zážitky tak mimořádné, že si zaslouží každodenní chválu,“ dodala Mira Šemić
Ing. Maja Pak Olaj, ředitelka slovinského turistického sdružení, zdůraznila, že Slovinsko i přes svou malou velikost posiluje svou pověst gastronomické velmoci: „Jeho úspěch je pevně zakořeněn v udržitelném přístupu, který se odráží i v označení Slovinská zelená kuchyně. Jako ředitel Slovinského turistického sdružení jsem nesmírně hrdý na to, že spolupracujeme s Gault&Millau na zviditelnění naší gastronomie v celosvětovém měřítku. Společně šíříme informace o úspěších, které odrážejí bohatství našeho kulinářského dědictví a inovace našich kuchařů. Gratulujeme všem, jejichž práce a odhodlání k dokonalosti významně přispívají k propagaci Slovinska jako destinace pro gastronomii světové úrovně.“
Oceněné restaurace:
- Hiša Franko, Staro selo near Kobarid, 18,5/20 bodů …
- Gostilna Pri Lojzetu, Zemono Manor, Vipava, 17,5/20
- Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20
- Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20
- Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20
- Milka Restaurant, Kranjska Gora, 17,5/20
- Strelec Restaurant, Ljubljana, 17,5/20
- Mak Restaurant, Maribor, 17/20
- Pavus Restaurant, Grad Tabor Laško, 17/20
- JB Restaurant, Ljubljana, 17/20
Redakce FFN a www.slovenia.info