Při nákupu mletého masa vybírejte jen to s jasně červenou barvou, našedlé či vybledlé nechte raději v chladicím boxu. Nejlepší je vybrat si kousek hezkého masa přímo u řezníka, který vám ho rovnou namele.

Facebook

Mleté hovězí s bramborovými lokšemi se salátkem z červeného zelí a řepy, sezamovým dressingem
Recept s lokšemi je stará dobrá klasika. Když však přidáte pár zajímavých ingrediencí, máte na talíři najednou úplně jiný pokrm. Tento recept budete v babiččině kuchařce hledat nejspíš marně. Do svého rejstříku si ho ale můžete zařadit vy sami.

Suroviny: 300 g mletého hovězího, 1 šalotka , 2 lžičky cukru , 1 chilli cayenne, kus zázvoru, 2 stroužky česneku , 40 ml sójové omáčky, 2 lžičky fenyklových semínek, koriandr
Salátek: 300 g červeného zelí , 1 velká řepa, 80 ml bílého vinného octa, 3 lžíce cukru krystal, 2 lžičky soli
Dressing: 1 kelímek zakysané smetany, špetka soli, 40 ml oleje z praženého sezamu, šťáva z půlky citrónu, pepř, 2 lžičky medu, 1 lžička kremžské hořčice
Lokše: 500 g brambor, 200 g polohrubá mouka, máslo nebo sádlo na potření 

Postup:

  • Na pánvi si nejdříve orestujte najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli.
  • V hmoždíři rozdrťte fenyklová semínka nahrubo. Přidejte do pánve olej přes okraj a krátce fenyklová semínka opečete.
  • Přidejte najemno nakrájený česnek a vše ještě chvilku restujte.
  • Přidejte maso, osolte a přidejte špetku třtinového cukru. Opět chvilku restujte. Na závěr přidejte sójovou omáčku. 

Lokše: 

  • Brambory se slupkou uvařte v osolené vodě doměkka.
  • Počkejte až vychladnout, sloupněte je a nastrouhejte.
  • Přidejte polohrubou mouku, osolte a vypracujte do těsta. Z těsta udělejte malá kolečka a válečkem uválejte do silnějších placek.
  • Na pánvi je opečte na sucho dozlatova a pak potřete rozpuštěným máslem nebo sádlem. 

Salátek:

  • Červené zelí i řepu si nastrouhejte na nudličky.
  • Přidejte ocet, cukr, sůl a promačkejte v ruce.
  • Nechte uležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vydrží až 5 dní, pokud ho dříve celý nesníte.

Sekaná s vůní špeku
Sekaná nikdy nezklame a na přípravu je jednodušší než by se dalo čekat. Z kvalitních surovin ve správném poměru z ní však můžete vykouzlit přímo lahůdkový pokrm, po kterém se hned zapráší.
Suroviny:500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého vepřového masa, 3 vejce, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 2 starší housky nebo rohlíky, mléko na pokropení pečiva, 200 g špeku, 2 lžičky sušené majoránky nebo tymiánu, velká hrst nasekané petržele, pepř, sůl, strouhanka

Postup:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
  • Pečivo nakrájejte na malé kostičky a zalijte vlažným mlékem, aby nasáklo.
  • Do velké mísy dejte obě mletá masa, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek a přidejte zbylé ingredience včetně pečiva a najemno nakrájeného špeku.
  • Vše důkladně prohněťte rukama. Bude-li třeba, přidejte strouhanku pro tužší konzistenci.
  • Ze směsi vytvarujte stejně velké šišky, které potřete zbylým bílkem, aby lépe držely.
  • Vložte do trouby a pečte zhruba hodinu.
  • Podávejte například s bramborovou kaší. Sekaná bude výborná ale i studená s kyselou okurkou nebo jako plátek v domácím hamburgeru.

 

Plněné papriky
Deset rodin, deset různých receptů na plněné papriky s mletým masem. Někteří si je pečou jen tak, jiní přidávají rajčatovou omáčku. I náplň se může lišit. Preferujete v ní rýži nebo housku? V tomto receptu hraje prim rovnováha chutí, jednoduchost, ale zároveň i pestrost.
Suroviny: 8 paprik, 500 g mletého masa, 50 ml mléka, 1 starší rohlík nebo houska, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička soli
Na omáčku:500 ml hovězího vývaru, 120 g rajského protlaku, loupaná rajčata v konzervě, 1 cibule, 1-2 sladké mrkve, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce cukru krupice, smetanu, skořici
sůl

Postup:

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte stopky a jadérek. Česnek oloupejte, prolisujte a utřete se solí.
  • Do mísy dejte mleté maso, nakrájený rohlík, jednu cibuli, česnek se solí, mléko, vejce a kmín. Lehce promíchejte a nechte chvíli odležet.
  • Připravené papriky naplňte masovou směsí.
  • V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte mouku a vše zasmahněte. Přidejte protlak a kousky rajčat. Vše promíchejte. Přidejte nové koření a bobkový list, zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Povařte alespoň 10 minut a dochuťte solí, cukrem a skořicí dle chuti. 
  • Připravené papriky vložte do kastrolu spolu s omáčkou. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Po upečení papriky vyjměte. Omáčku promíchejte a podle potřeby tyčovým mixérem rozmixujte, případně zjemněte smetanou dle chuti.
  • Servírovat můžete s rýží nebo s těstovinami.

Redakce FFN

www.zerumaso.cz

 

Fotogalerie k článku