Pakliže máte v záloze osvědčené recepty, které za každých okolností sklidí úspěch, ale rádi byste vsadili i na něco nového, nechte se inspirovat našimi tipy. Čarujte v kuchyni z jednotlivých partií a pusťte se do nevšedních pokrmů, které během parných dní přijdou k chuti a zamiluje si je celá rodina.
Jak docílit skutečně unikátního gastronomického zážitku? Myslete na kvalitu! Ve vašich oblíbených obchodech hledejte regály s produkty ekologického zemědělství, které jsou viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Při pěstování biopotravin není používána zbytečná chemie, umělá hnojiva ani pesticidy. Zvířata v ekologických chovech zase tráví svůj život přirozených podmínkách dle zásad tzv. animal welfare. Chtěli byste proniknout do světa ekologické produkce ještě o něco více? Stránky myjsmebio.cz nabízí nepřeberné množství zajímavých informací i tipů k vaření.
Hovězí malý ořech v salátu
Suroviny:
- 1 kg BIO malého ořechu
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 1 l hovězí vývar
- sůl
- pepř
- oregano
Salát:
- 1 červená řepa
- 2 mrkve
- 300 g fazolových lusků
- 1/2 hrnku hrášku
- 1/2 šálku kukuřičných zrn
- 1 hlávka salátu
Postup:
- Uvařte silný vývar k masu, ale snažte se ho nepřesolit.
- Připravte si velký formát alobalu, na který položíte maso nakrájené na silnější plátky. Podlijte ho dostatečným množstvím vývaru. Přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky, červenou papriku a okořeňte (opět buďte opatrní se solí, protože vývar také udělá své). Alobal dobře zabalte a pečte v troubě na 130 stupňů přibližně 4 hodiny.
- Červenou řepu uvařte, mrkev nastrouhejte, hlávkový salát nakrájejte na tenké nudličky a přidejte ostatní ingredience. Okořeňte podle chuti a podávejte s trhaným, pečeným masem.
Hovězí špízy po malajsku
Suroviny:
- 0,6 kg hovězího masa z velkého ořechu
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- šťáva z jedné limety
- 2 polévkové lžíce Sriracha (nebo asijská chilli omáčka)
- 1 polévková lžíce švestkových povidel
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce listů koriandru (čerstvě nasekané)
- 2 jarní cibulky (bílé a zelené části nakrájené na tenké plátky)
- hrst drcených pražených arašídů
Postup:
- Maso nakrájejte na tenké plátky přes vlákno. Marinujte 2–3 hodiny ve směsi sójové omáčky s pálivou omáčkou sriracha, povidly, drceným česnekem a šťávou z limetky.
- Plátky masa navlékejte na špíz cik cak a zprudka opečte na grilu nebo grilovací pánvi z obou stran. Servírujte ozdobené drcenými arašídy, koriandrem a jarní cibulkou.
- Podávejte samotné nebo třeba s pečenými bramborami.
Grilovaná tabulová špička
Suroviny:
- 0,8–1 kg BIO tabulové špičky s tukovým krytím
- sůl
- vinný ocet
- olivový olej extra panenský
Postup:
- Tabulovou špičku si nechte nakrájet od řezníka na steaky, nebo ji naporcujte ostrým nožem na čtyři přibližně stejně velké kusy tak, aby na každém kusu bylo tukové krytí.
- Smíchejte vinný ocet se solí. Až se sůl rozpustí, smíchejte s olivovým olejem. Vzniklou zálivkou potřete maso, zabalte do fólie a nechte v pokojové teplotě 2 až 3 hodiny.
- Na rozpáleném grilu nebo v rozpálené pánvi opékejte steaky z každé strany 4 až 5 minut – podle toho, jak moc propečenou si svou picanhu (tabulovou špičku) chcete vychutnat.
- Grilované maso nechte 3 až 4 minuty odpočinout a podávejte s listovým salátem a vhodnou salsou (například chimichurri).
Rostbíf
Suroviny:
- 1 kg BIO vysokého roštěnce
- 1 lžíce uzené červené papriky
- sůl a pepř
- sklenka olivového oleje extra panenského
- půl sklenky vinného octa
- oregano
- 3 stroužky česneku
Postup:
- Maso upravte ostrým nožem do pravidelného tvaru.
- Smíchejte vinný ocet s olivovým olejem a dosolte tak, abyste získali výraznou zálivku jako na salát. Přidejte oregano a rozdrcené stroužky česneku. Důkladně touto směsí namasírujte maso, opepřete a posypte uzenou paprikou.
- Zabalte takto naložené do potravinové fólie a nechte působit při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny.
- Pečte při 180 stupních 45 minut. Pokud máte parní troubu, nastavte si 65 stupňů a maso vařte na páře na tuto teplotu 4 až 5 hodin.
- Hotové maso vyjměte z potravinové fólie, lehce osušte papírovým ručníkem a zprudka opečte ze všech stran na pánvi.
- Podávejte horké s rýží nebo hranolky jako pečeni, nebo studené s bramborovým salátem.
Filet mignon s omáčkou ze zeleného pepře
Suroviny:
- 0,4 l BIO hovězího vývaru
- 3 lžíce másla
- 600–800g filet mignon (špičky hovězí svíčkové)
- 3 lžíce nakrájené šalotky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce koňaku nebo brandy
- 2 lžíce okapaného zeleného pepře ve slaném nálevu
Postup:
- Zredukujte hovězí vývar na polovinu. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním plameni.
- Steaky osolte a opepřete. Opečte je na požadovanou propečenost, u medium-rare asi 4 minuty z každé strany. Přeneste steaky na nahřátý talíř.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a restujte 2 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte zredukovaný hovězí vývar, šlehačku, 3 lžíce koňaku a zrnka zeleného pepře.
- Vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky – asi 6 minut. Podle chuti dochuťte pepřem.
- Nalijte omáčku na steaky a podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Redakce FFN