Facebook

Drůbežářský závod Klatovy proto přináší několik tipů, jak si užít i podzimní období, a to jak jinak než s recepty na osvědčené, chutné a syté polévky.

Všichni jistě znají lidové rčení: polévka je grunt. Mnohé maminky a babičky rády ještě dodávaly: „a kdo ji nejí je špunt“, ale význam polévky je mnohem důležitější. Připravuje žaludek a další části trávicího traktu na příjem hlavního chodu, zvyšuje vylučování trávicích šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu. Jedná se vlastně o takový aperitiv před jídlem.

V podzimním počasí polévka příjemně prohřeje žaludek a zároveň přispívá k většímu příjmu tekutin. Podávat je jí možné nejen k obědu, ale i jako sytou svačinu nebo s kouskem pečiva k večeři. Podstatné je, aby polévka byla připravena z plnohodnotných a kvalitních surovin. Kuřecí maso od Drůbežářského závodu Klatovy je potřebným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a pomůže připravit výživnou a chutnou polévku pro celou rodinu.

Poctivý kuřecí vývar

Ingredience: Kuřecí polévková směs nebo Kuřecí hřbety Drůbežářského závodu Klatovy, 2 cibule, 3 mrkve, 2 petržele, ½ pórku, ¼ celeru, petrželová nať podle chuti, bobkový list, nové koření 5 celých kuliček pepře
Postup:
Vývar je pokrm, který opravdu vyžaduje svůj čas. Proto zkuste před přípravou polévky v předehřáté troubě kuřecí kousky přibližně 25 minut opékat dozlatova. Díky tomu bude mít vývar krásně zlatou barvu a opečené kousky zeleniny na másle před přidáním do polévky zlepší samotnou chuť polévky.   
Zeleninu spolu s opečeným či syrovým masem a kořením vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a nechte jen slabě probublávat.
Vývar by se měl velmi pomalu vařit, minimálně dvě hodiny, a pokud se na povrchu utvoří pěna, odstraňte ji. V průběhu „táhnutí“ můžete postupně dolévat vodu.
Po 2 hodinách, ale ideálně až po 4 hodinách je vývar hotový. Jednoduše ho sceďte a pokud ho chcete čistší, můžete jej přecedit přes plátýnko a po vychladnutí sebrat usazený tuk.
Nyní máte připravený čistý silný kuřecí vývar, se kterým můžete pracovat dál.

Dosolte, opepřete a přidejte oblíbenou zeleninu, nudličky, vaječný svítek, noky nebo doporučujeme vyzkoušet knedlíčky z kuřecího mletého masa.
 

Kuřecí polévkové knedlíčky:
Ingredience: 200 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy, 1 vejce, 1 stroužek česneku, sušená majoránka, petrželka nebo libeček dle chuti, ½ lžičky soli, pepř (mletý), 2-3 lžíce strouhanky (na zahuštění)
Postup:
Všechny ingredience na knedlíčky zapracujte dohromady a podle hustoty přidejte strouhanku nebo pro zjemnění můžete použít trochu rozpuštěného másla.
Hotová směs drží dobře pospolu, tak aby se z ní daly utvořit kuličky.
Pro lepší chuť i barvu jej nejprve opečte na másle. Ve vývaru je pak následně dovařte, dokud nebudou hotové.

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí
Ingredience: 200 g Kuřecích řízků prsních bez kosti od Drůbežářského závodu Klatovy, 1 litr kuřecího vývaru, 200 ml smetany, máslo, 1 cibule, 1 stroužek česneku , 2 menší sladké mrkve, kukuřice z nálevu, 2 až 3 uvařené brambory, hladká mouka, sůl, pepř, petrželka, libeček nebo tymián
Postup:
Kuřecí maso si nejprve uvaříme do měkka.
Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a na másle ve větším hrnci zlehka opečeme. Zaprášíme hladkou moukou a orestujeme kvůli zahuštění.
Přidáme vývar a zhruba 15 minut vaříme, občas zamícháme a přidáme smetanu.
Zmírníme plamen a ještě 5 minut necháme vařit. Polévku odstavíme, rozmixujeme ji, přecedíme a dochutíme solí a pepřem.
Uvařené maso nakrájíme na menší kousky a dáme do připravené polévky.
Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky. Nejprve začneme na pánvi restovat mrkev, která potřebuje více času, pak postupně přidáme kukuřici a na závěr brambory.
Takto měkkou, ale zároveň křupavou směs lehce osolíme, rozdělíme ji do talířů, zalijeme hotovou polévkou a přidáme oblíbené bylinky.

Redakce FFN

Fotogalerie k článku