Z celeru můžete připravit vskutku neobyčejné polévky, lahodné pyré místo tradiční bramborové kaše, ale také jej například upéct v troubě jako hranolky. Svou čerstvou nezaměnitelnou chutí vás pak oslní v osvěžujících salátech.

Facebook

Ať už se pustíte do jakéhokoli receptu, dbejte na to, abyste vždy zpracovávali opravdu kvalitní kousek. Takový, navíc vypěstovaný v souladu s přírodou, najdete u ekologických zemědělců. Seznam míst, které bio zeleninu nabízejí, najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pokud však zrovna nemáte cestu přímo na ekofarmu, navštivte farmářské trhy či supermarket. Myslete však na to, že biopotraviny poznáte spolehlivě jedině podle označení logy biolistu a biozebry. Věřte, že kupovat bio má smysl, pro vás i pro přírodu, která je díky ekologickému zemědělství uchovávána pro další generace. Více informací najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Tip: V Jindřichovicích pod Smrkem na Farmě Lukava seženete báječné bio ovoce a bio zeleninu. Podívejte se na lukava.net!

Jemný celerový krém s brokolicí a semínky

Potřebujeme: 1 menší bio celer, ½ bio brokolice, 2 bio mrkve, 1 bio cibule, 3 stroužky bio česneku, 1 bio smetana , hrst bio slunečnicových semínek, lžíce bio slunečnicového oleje, sůl, bio pepř

Postup: Na rozehřátém oleji osmažte nakrájenou cibulku. Jakmile získá barvu, přidejte pokrájený česnek. Společně chvíli opékejte a následně zalijte vodou (může být i vývar). Do ní pak vložte pokrájenou zeleninu na menší kostky – celer i mrkev a růžičky brokolice. Vše osolte, opepřete a společně vařte zhruba 20 minut, dokud kostky nezměknou. Mezitím si na pánvi na sucho opražte slunečnicová semínka. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte necelý kelímek smetany na vaření. Společně krátce povařte a dochuťte. Krém podávejte s opraženými semínky, kapkou zbylé smetany a kousky čerstvé a nevařené brokolice.

Šťavnaté hovězí plátky s celerovo-bramborovým pyré

Potřebujeme: ½ kg hovězí bio svíčkové (či jiného kousku bio hovězího), lžička bio slunečnicového oleje, sůl, 1 bio celer, 2 bio brambory, 1 sklenka bio mléka, lžíce bio másla, sůl

Postup: Hovězí steak vyndejte z lednice minimálně hodinu před jeho přípravou, aby získal pokojovou teplotu. Mezitím si dejte do osolené vody vařit pokrájený celer s bramborami. Jakmile jsou kousky zeleniny měkké, rozmačkejte je, přidejte máslo a trochu mléka. Vše umixujte, postupně přidávejte mléko, dokud vám nevznikne jemné pyré bez kousků. Dochuťte jej solí dle potřeby. Na pánvi si rozehřejte trošku oleje a zprudka opečte hovězí steak z každé strany zhruba 4 minuty, aby byl uvnitř krásně šťavnatý. Rozkrájejte jej na plátky, posolte a podávejte s celerovo-bramborovým pyré.

Osvěžující salát Waldorf

Potřebujeme: ½ menšího bio celeru, 2 bio jablka, hrst kuliček bio hroznového vína, 1 bio jogurt, 1 lžíce bio majonézy (může být i zakysaná smetana), hrst bio vlašských ořechů, šťáva z bio citronu, sůl, bio cukr a bio pepř

Postup: Celer, jablka i víno rozkrájejte na tenké proužky a smíchejte s vlašskými ořechy. Vše přelijte zálivkou, kterou připravíte spojením jogurtu, majonézy, šťávou z citronu dle vaší chuti a dále dolaďte solí, cukrem a pepřem.

Redakce FFN

Fotogalerie k článku