Jestli jste zatím neměli tu čest pochutnat si na skvostných pokrmech z lilku, je nejvyšší čas nějakou specialitu vyzkoušet. Ideální je grilovaný, zapečený nebo plněný. Použít jej můžete do polévky, místo masa nebo těstovin, vynikající jsou třeba lilkové lasagne nebo výtečná pomazánka na topinky. Uvidíte, že této plodině přijdete na chuť.

Facebook

Jak vybrat ten správný?
Vybírejte vždy lilky střední velikosti. Ty menší mívají hořkou a trpkou chuť. Ty větší bývají plné semínek a rovněž mají nahořklou chuť. Při nákupu vsaďte na baklažán, který je těžký a má lesklou slupku. Co je však nejdůležitější – vybírejte vždy čerstvé a kvalitní plody. Ty nabízí produkce z ekologického zemědělství. Nejlepší volbou je proto obrátit se přímo na farmáře ve svém okolí. Jejich seznam najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Případně se můžete vydat na farmářské trhy, kde ale ne všechna zelenina musí být nutně bio. Fakt, že se jedná o zeleninu pocházející z ekologického zemědělství, musí být prodejce schopen doložit certifikátem vydaným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Bioprodukty dnes často seženete už i v nabídce supermarketů. Jen je důležité všímat si správného značení.

TIP: Zkuste vyrazit na eko farmu Bio Zahájí, kde na vás čeká spousta bio zeleniny a dalších dobrot! Více informací na biozahaji.cz.

Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

Potřebujeme: 1 střední bio lilek, 2 bio rajčata, 5 větviček bio tymiánu, 100 g sýra v bio kvalitě, sůl dle chuti, bio oregano,, bio bazalka na ozdobu

Postup: Lilek omyjeme, nakrájíme na větší kolečka či plátky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lilku posypeme špetkou soli a necháme přibližně 20 minut vypotit. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mezitím nakrájíme rajčata a bylinky. Sýr nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Orosený lilek osušíme kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklademe rajče, bylinky i sýr a dáme do trouby. Pečeme do zhnědnutí sýra, přibližně 30 minut, poté můžeme z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.

Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem

Potřebujeme: 4 bio lilky, 70 g bio cibule, 20 g bio česneku, 70 g bio brambor (varný typ B), 100 ml bio olivového oleje, 500 ml polotučného mléka v bio kvalitě, 100 g bio balkánského sýra, bio pepř, sůl, na ozdobu bio tymián nebo rozmarýn, pečivo v bio kvalitě jako příloha

Postup: Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.

Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.

Jednoduchá lilková pomazánka

Potřebujeme: 1 až 2 střední bio lilky, 2 stroužky bio česneku, 3 lžíce bio olivového oleje, sůl, bio pepř, bylinky podle chuti (bio bazalka nebo oregano), bio rajčata na ozdobu

Postup: Lilek nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč a pečeme v troubě do změknutí. Poté jej vložíme do mísy, přidáme olivový olej a rozmixujeme. Vychladlou pomazánku osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a dochutíme oblíbenými bylinkami. Na závěr rozetřeme na topinky nebo plátky chleba a ozdobíme rajčátky.

Redakce FFN


 

Fotogalerie k článku