Facebook

Mezi sedm nejčastějších odrůd, ze kterých se u nás vyrábějí růžová vína, patří Frankovka, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Svatovavřinecké a André.

Sázka na moravské a české rosé se vyplatí, neboť jde obvykle o vína s charakterem a podpisem vinaře. Nejoblíbenější růžová vína jsou vína mladá, z posledního a předposledního ročníku. Při výběru ideálního vína se můžete řídit také výsledky dnes již prestižní soutěže růžových vín Jarovín Rosé.

Poměrně zajímavou cestu k poznání našich vín, včetně dvou růžových, nabízí návštěva Salonu vín ve Valticích, která každý rok představuje sto nejlepších vín tuzemských vinařů. Tato vína byla jako nejlepší vybrána z 2 500 vín přihlášených do naší největší a nejvyšší soutěže vín. „Velkou výhodou Salonu je skutečnost, že zde hosté mohou sami ochutnávat z mnoha desítek vzorků a postupně odhalit, jaký styl vína či jaká odrůda jim chutná nejvíce,“ vysvětluje hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz.

Růžové víno má významné místo v gastronomii a hodí se hlavně k letním pokrmům podávaným na zahradách či terasách. Růžová vína představují ideální doprovod k salátům i těstovinám, grilované zelenině i lehčím masům. Skvěle pasují také ke krevetám a plodům moře. A ještě několik konkrétních tipů. Salát s chřestem a mozzarellou krásně doprovodí André nebo Frankovka, k melounu se sušenou šunkou se zase hodí Merlot. Dezert s jahodami si k párování žádá sladší růžové víno odrůd Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe.
 

Redakce FFN
 

Fotogalerie k článku