„Zajímalo nás, co Češi rádi pijí k jídlu, a jak pandemie ovlivnila jejich preference. Ukázalo se, že zatímco v restauracích jsme si dříve k jídlu objednávali převážně colové nápoje, doma teď k jídlu pijeme zejména vodu. Třetina respondentů si však i doma dá k obědu či večeři svoji oblíbenou colu,“ uvádí Veronika Němcová, ředitelka komunikace a udržitelnosti ve společnosti Coca-Cola ČR a SR.
K jídlu v restauraci si 58 % Čechů objednává colové nápoje, druhou nejčastější volbou jsou pak domácí limonády s 37 %. Doma je to nejčastěji voda, k jídlu si ji dá 73 % z nás. Druhé místo patří džusům, sáhne po nich 39 % Čechů a colový nápoj si doma k jídlu vychutná 32 % dotázaných.
Právě doma teď trávíme téměř veškerý svůj čas, proto je ještě důležitější než jindy, si chvíle se svými blízkými umět ozvláštnit a užít. Výsledky průzkumu ukázaly, že dobré jídlo a pití v tom hraje zásadní roli (50 %). Hned v závěsu pak bylo s tím spojené vaření a pečení (39 %). Jediná aktivita, která ve zpříjemňování času stráveného doma překonala jídlo, je společné sledování filmů (76 %).

Facebook

Živá cooking show přímo ve vaší kuchyni
Společný čas se svými blízkými a dobré jídlo a pití si teď můžete užít i prostřednictvím série živých livestreamů, ke kterým Coca-Cola přizvala ambasadory Marka Pavalu, českého kreativního kuchaře a finalistu soutěže MasterChef 2012, a Máriu Čírovou, slovenskou zpěvačku a skladatelku. Sejdou se na Instagramu v březnu, 6. a 20. Připojit se může zdarma každý milovník dobrého jídla a pití a v reálném čase vařit zajímavé recepty světových chutí, které zvládnete připravit společně s nimi v pohodlí svého domova. 
„Naším cílem je pomoci najít si cestu k radosti prostřednictvím společně strávených chvil s našimi blízkými – jak jinak, než dobrým jídlem a pitím. Proto letos přinášíme živé vaření přímo do našich kuchyní. Budeme vařit společně, v reálném čase, užijeme si hezký čas s rodinou, a ještě se výborně najíme,“ vysvětluje myšlenku projektu Kateřina Třísková, brand manažerka značky Coca-Cola odpovědná za celý koncept s názvem Spolu chutná nejlépe.

Soutěž o kuchyňské potřeby a školu vaření
Bonusem pro všechny vášnivé domácí kuchaře je možnost zasoutěžit si o kuchyňské potřeby Potten&Pannen – Staněk. Soutěž probíhá na webových stránkách www.coca-cola.cz a zapojit se do ní může každý, kdo zakoupí soutěžní balení Coca-Cola. Každý den bude vyhlášen jeden výherce kvalitního kuchyňského nádobí. Hlavní výhrou je pak slavný kurz vaření s Markem Pavalou v jeho kempu Fuego.

Recepty

Telecí saltimbocca a středomořský bramborový salát

Potřebujeme: 500 g telecí kýty, 200 g prosciutto di parma , 20 g čerstvé šalvěje, mouka na poprášení masa, 80 g másla, 2dcl suchého bílého vína , olivový olej, zeleninový/kuřecí/telecí vývar, červený vinný ocet, 6 středních brambor typu C, 1 červená cibule, 1 hrst hladkolisté petržele, 1 lžíce kaparů, 2 nakládané okurky, sůl, pepř, párátka

Postup: Telecí kýtu očistěte od blan a nakrájejte na 150 g plátky přes vlákna. Lehce naklepejte, osolte, opepřete a přidejte plátky prosciutta a šalvěje tak, aby pokrývalo většinu telecího plátku. Připravené maso poprašte moukou a oklepejte.
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě do měkka, a ještě horké oloupejte. Rozmačkejte je a přidejte najemno nasekanou cibuli, kapary, petržel a okurky. Ochuťte červeným vinným octem, solí, pepřem a hezkou dávkou olivového oleje. Vše smíchejte dohromady.
Plátek telecího masa s prosciuttem opečte zprudka na oleji z obou stran, nejprve však stranu s prosciuttem. V momentě, kdy jsou již obě strany křupavé, dejte maso z pánve. Přidejte trochu vína, nechte ze dvou třetin odvařit, přidejte pár lžic vývaru, opět zredukujte, a nakonec přidejte studené máslo, které vmíchejte do tekutiny. Vraťte telecí plátky do prohřát do omáčky a přilijte I šťávu, co maso mezitím pustilo.

Hovězí tatarák & tatarák z červené řepy

Potřebujeme na 2-4 porce: 150–200 g hovězí svíčkové ,150–200 g vařené řepy, tabasco, 3 kyselé okurky, 2 malé šalotky, 1 lžíce kaparů, 1 hrst sladkolisté petržele,1 hrst pažitky, 200ml červeného vinného octa, 100ml vody, 1 lžíce třtinového cukru, 2 bobkové listy, 1 lžička hořčičného semínka, 2 červené cibule, 3 žloutky, 500 slunečnicového oleje, 1 citron, 1 stroužek česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř, kváskový chléb, xtra panenský olivový olej

Postup: V první fázi připravte nálev na naložení červené cibule. Svařte ocet s vodou, přidejte hořčičná semínka, bobkový list, cukr, trochu soli a pepře. Do horkého nálevu dejte nasekanou cibuli a nechte vychladnout.
Připravte majonézu. Vyšlehejte žloutky se lžičkou hořčice a po kapkách přidávejte slunečnicový olej. Majonéza se pomalu začne tvořit a bude houstnout s přibývajícím olejem. Jakmile bude dost hustá, přidejte citronovou šťávu – ta ji okyselí a naředí. Přidejte stroužek utřeného česneku se solí a dochuťte dalším citronem, solí a pepřem.
Řepu nakrájejte na jemné kostičky a dejte do jedné misky. Přidejte pár kapek tabasca.
Očistěte hovězí svíčkovou a pokrájejte ji stejně jako červenou řepu. Dejte ji do samostatné misky.
Nasekejte všechnu šalotku, okurky, kapary a přidejte majonézy. Hotovou omáčku rozdělte do misek k řepě a svíčkové. Nasekejte petrželku a přidejte ji k řepě, ke svíčkové zase nasekejte pažitku. Obě misky promíchejte, dochuťte solí, pepřem a troškou olivového oleje.
Tatarák v obou variantách podávejte na opečeném chlebu, s nakládanou červenou cibulí.

Redakce FFN


 

Fotogalerie k článku